<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=133965" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Първи потвър...

Северна Корея съобщи за избухването на ново заболяване

16 Юни 2022
0 3103

Северна Корея съобщи днес за избухването на още едно инфекциозно заболяване в допълнение към продължаващата епидемия от Covid-19. Не е ясно колко сериозна е новата епидемия.

Вчера севернокорейският лидер предложи лекарствата, с които разполага семейството му, на хората, диагностицирани с “остра чревна епидемия” в югоизточния град Хеджу, съобщи официалната Корейска централна информационна агенция, цитирана от NOVA.

89 000 със симптоми на Covid-19 в Северна Корея, властите искат падане на мерките

Оттам не уточняват какво точно представлява епидемията и колко души са били заразени. Някои външни наблюдатели твърдят, че КНДР вероятно цели да подобри имиджа на своя лидер.

Официалният вестник на ЦК на Корейската работническа партия “Родон Синмун” отделно публикува на първа страница снимка на Ким Чен Ун и съпругата му Ни Сол-джу, на която двамата преглеждат физиологични разтвори и лекарства, които подготвят за дарение.

Отново според външни наблюдатели твърдят, че “чревната епидемия” в Северна Корея е инфекциозно заболяване като коремен тиф, дизентерия или холера. Това са чревни заболявания, причинени от микроби чрез заразена храна и вода или чрез контакт с изпражнения на заразени хора.

Подобни заболявания са често срещани в страната поради липсата на добри съоръжения за пречистване на вода. До голяма степен и поради разрушената от средата на 90-те години инфраструктура за обществено здравеопазване.

Повече от 4,5 милиона от общо 26 милиона души в страната са се разболели от недефинираната треска, заяви Корейската централна информационна агенция, само 73 от тях са починали.

КНДР е регистрирала само малко част от тях като заболели от Covid, поради очевидната липса на комплекти за тестване в страната. Чуждестранни експерти поставят под съмнение броя на смъртните случаи. И твърдят, че той вероятно е занижен, за да се предотвратят евентуални вътрешнополитически щети за управлението на Ким.

Северна Корея съобщи за избухването на ново заболяване

Източник: NOVA

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции