<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=132166" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Видео показв...

Северна Корея временно е начело на Конференцията… за ядрено разоръжаване на ООН

03 Юни 2022
0 321

Северна Корея временно пое ръководството на Конференцията за ядрено разоръжаване в ООН. Новината предизвика вълна от негативни реакции, тъй като по-рано тази година КНДР беше обвинена в изпробване на междуконтинентална балистична ракета. Те са забранени от Съвета за сигурност на ООН, пише bTV по информация на BBC.

Северна Корея изстреля три балистични ракети само за час

Въпреки това страната, ръководена от диктатора Ким Чен Ун, пое председателството на Конференцията по разоръжаването. Мотивът – позицията се заема на ротационен принцип между членовете.

Редица неправителствени организации призоваха държавите да напуснат залата, което е обичайна форма на дипломатически протест. Въпреки че това не се случи, членките изпратиха на конференцията само представители на по-ниско ниво.

Северна Корея временно е начело на Конференцията… за ядрено разоръжаване на ООН
iStock

Само през миналата седмица Пхенян извърши няколко ракетни изпитания непосредствено. Това се случи на фона на посещението на американския президент Джо Байдън в съседните Южна Корея и Япония.

Конференцията по разоръжаването се провежда три пъти годишно в седалището на ООН в Женева. Това е единственият постоянен многостранен орган в света, който води преговори за споразумения в областта на оръжията и ядрените оръжия.

Главната цел е да се сложи край на надпреварата в ядреното въоръжаване и в бъдеще да се предотврати ядрена война.

Въпреки това от 1996 г. насам не е сключено нито едно значимо споразумение.

Северна Корея предупреди, че е готова да нанесе превантивен ядрен удар

КНДР ще председателства форума поне през следващите три седмици. На откриващата сесия в четвъртък западните държави, много от които прилагат санкции срещу Пхенян, публикуваха съвместно изявление, в което осъждат агресията на страната. “Оставаме сериозно обезпокоени от безразсъдните действия на Северна Корея, които продължават сериозно да подкопават самата стойност на Конференцията по разоръжаването”, заяви посланикът на Австралия от името на коалиция от държави.

В отговор на назначението САЩ заявиха, че то поражда въпроси относно ефективността на форума.

Посланикът на Северна Корея пък повтори твърденията на страната си за самозащита, налагаща милитаризацията ѝ и заяви, че тя остава ангажирана да допринася за глобалното разоръжаване.

Северна Корея временно е начело на Конференцията… за ядрено разоръжаване на ООН

Източник: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции