<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=148545" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: МВР посочи къ...

Шефът на ВАС купил вила с басейн по-евтино от новогодишен куверт във Велинград

25 Октомври 2022
0 3175

Шефът на ВАС купил вила с минерален басейн по-евтино от новогодишен куверт във Велинград.

Един от „тримата големи“ в съдебната система е придобил луксозен имот на “симулативна” цена.

Според разследването на BIRD през 2016 година председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков купува къща за гости с басейн с топла минерална вода в село Пчелин само за 10 000 лв., по примера на Сотир Цацаров години по-рано.  

Шефът на ВАС купил вила с басейн по-евтино от новогодишен куверт във Велинград

В декларираната като „стопанската постройка” сграда има кухня, трапезария и стаи за настаняване, става ясно от обява в туристически сайт.

Шефът на ВАС купил вила с басейн по-евтино от новогодишен куверт във Велинград
Снимка: BIRD

В декларациите на Георги Чолаков, подадени през 2017 и 2018 г., се появява разгъната застроена площ (РЗП) от 180 кв. м. за сградите. Във всички следващи декларации обаче, площта на поземления имот е декларирана 790 кв. м., а реално според кадастъра тя е 828 кв. м.

Преди сделката за обекта е имало проект за къща за гости на стойност 264 642 лв. Имало е и договор с потвърдена субсидия с европейско финансиране, който впоследствие е анулиран.

“Властелин на съда” и данъчен шмекер?

BIRD припомня, че Георги Чолаков лично се е намесил в разпределението и решаването на съдебни дела на скандалната „златна лаборатория” на Капитан Андреево „Евролаб 2011”, свързана с не по-малко скандалните Ами, Къро и Таки.

„Газ-мас. Таки-Маки“ и „да знаеш просто“. БАБХ потвърди за запис за предлаган подкуп за „Капитан Андреево“ (аудио)

Интересно е още, че за имота в село Пчелин няма и никога не е имало издадено разрешително от Басейнова дирекция за водовземане от минерални води. Това става ясно от отговор на Басейнова дирекция на запитване на BIRD по ЗДОИ . 

Това означава, че водоползването дълго време е било незаконно. Не е изключено това да е ставало и по времето, когато басейнът вече е бил собственост на Чолаков.

Какво още показва разследването и какъв е отговорът на съдия Чолаков, четете тук.

Шефът на ВАС купил вила с минерален басейн по-евтино от новогодишен куверт във Велинград

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции