<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=154140" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Дясната ръка ...

Ще чистят София ръчно и с метла и през 2023 година

07 Декември 2022
0 436

Ще чистят София ръчно и с метла и през 2023 година. Това показва проектът за план-сметка за чистотата и събирането на сметта в Столичната община, цитиран от “Дневник”. Документът, представен в комисията по бюджет и финанси предвижда предимно ръчно, а не механично почистване на територията на столицата.

Заложеният бюджет предвижда 14 милиона лева за ръчно метене, при малко над 2 милиона за механично. 4,2 милиона пък се отделят за събиране на сметта от уличните кошчета.

Служител в Чистотата нападна с лопата свидетел на бутафорно миене на улици в София (видео)

Една от причините общината да набляга на ръчния труд е осигуряването на работа на нискообразовани хора в сферата на чистотата. “Така Столичната община си поддържа контингент от заети хора (а те са хиляди), които да вършат някаква работа с метлите с неясен ефект”, предполага общинският съветник от “Демократична България” Бойко Димитров.

Бюджетът за следващата година
Ще чистят София ръчно и с метла и през 2023 година
Архив БулФото

Предвидените за 2023 година средства за почистване на столицата са 260 милиона лева, като сумата е с 22 милиона повече от предходната година.

“Увеличението е най-вече заради повишените цени на електроенергията”, поясни зам.-кмета по екологията Десислава Билева. Предвидено е многократно да се увеличи миенето на улиците, по които се движи градският транспорт – 7 пъти годишно. А също и на вътрешните квартални улици – 8 пъти годишно.

Разпределението на средствата е както следва:
  • 101.5 млн. лв. – за миене и метене на улици, тротоари и площади;
  • 78 млн. лв. за събиране и превоз на битовите отпадъци;
  • 74.7 млн. лв. – за поддържане и експлоатация на депата за отпадъци;
  • 5.96 млн. лв. за издръжка и заплати на Столичния инспекторат.
Ще чистят София ръчно и с метла и през 2023 година
Архив БулФото

Изразходваните средства за настоящата година към 30 септември са 67,5% от предвидените или 165,55 милиона лева. Сметката показва, че общата сума няма да бъде похарчена в рамките на срока.

Ще чистят София ръчно и с метла и през 2023 година

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции