<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=129212" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Русия изгони ...

Ще излезе ли България от газовата криза? (видео)

13 Май 2022
0 151

Ще излезе ли България от газовата криза – темата предизвика бурни скандали в парламента, предава NOVA.

Премиерът Кирил Петков заяви по време на блиц контрол в парламента:

“Добрата новина днес е, че това, което до този момент беше обвързано с изпълнението на гръцката връзка, за да имаме доставки от азерски газ, вече няма да е факт. Ще можем да си получим цялото количество азерски газ преди връзката да бъде финализирана”.

И допълни: „Това показва, че когато има истински устрем и желание за диверсификация, нашите партньори са готови да подадат ръка”.

Кирил Петков: От 1 юли ще получаваме азерски газ

Ще излезе ли България от газовата криза? (видео)

Снимка: iStock

Преди изслушването в Народното събрание Кирил Петков бе на бизнес форум. Там той коментира, че в момента страната ни се намира в безпрецедентна криза.

„Тя бе направена по дизайн още от миналото лято с енергийна криза. Дойде войната, минахме през пандемията. Имаме много възможни оправдания защо да не се развиваме и да няма растеж”, каза Петков.

Петков пред “Ню Йорк Таймс”: Щом България може да се изправи срещу Путин, всеки може

Освен газовите връзки, ще имаме безпрецедентна инсталация на батерии на системно ниво, каза още Петков.

“Никой не е правил това до момента. Реално правим нов модерен ПАВЕЦ. Това са нови концепции, в които енергийната ни сигурност дава възможност да сме първенци”, заяви Петков.

По отношение на договорените два кораба с американски втечнен газ премиерът пак заяви, че ще ни излезе по-евтино от руския. Но получи атака от опозицията.

Жечо Станков от ПГ на ГЕРБ-СДС попита кой е доставчикът на газа от Америка и кога ще дойде той.

Атака имаше и от ДПС, които възразиха срещу закъснението на премиера за блиц контрола и отговорите му.

Не енергийната тема обаче взриви пленарната зала. А декларация на ГЕРБ-СДС, с която за пореден път поискаха оставката на правителството.

“Абсолютно всички българи вече разбраха, че е в ход план за унищожаване на страната”, заяви от парламентарната трибуна Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС.

Скандалът се разрасна, когато зам.-председателят на Народното събрание Мирослав Иванов отне думата на Десислава Атанасова от ГЕРБ. 

Източник и видео: NOVA

Ще излезе ли България от газовата криза? (видео)

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции