<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=144830" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Вече официал...

Ще останат ли хората под карантина без право на глас?

18 Септември 2022
1 165

Ще останат ли хората под карантина без право на глас? Отговор дава публикация на Дневник.

Държавата е напът да остави хората, които са в изолация заради заразяване с коронавирус или под карантина заради контакт с инфектиран без възможност да гласуват, освен ако не решат да нарушат забраната да напускат домовете си. Това се разбира от пролуки в законодателството, намеренията на Министерството на здравеопазването и възможностите на Централната избирателна комисия (ЦИК).

До деня на изборите (2 октомври) остават две седмици и тенденцията за Covid случаите продължава да е спадаща. Следователно, кръгът от засегнати официално не е широк.

Към средата на септември според официалните данни активните случаи на Covid-19 в страната са под 10 хил. души. Казус при настанените в болници няма, защото Изборният кодекс позволява да се организират секции в лечебните заведения.

Ще останат ли хората под карантина без право на глас?
Ballot Box – Election

Окончателно: Карантинираните ще гласуват в подвижни урни или специални секции (видео)

Без подвижни секции за заразно болни

Извънредната епидемична обстановка, която беше в сила до началото на април, даваше и възможности. Най-популярните от тях бяха отпускането на помощи за бизнеса и социални облекчения. Но при изборите през юли и ноември миналата година не по-малко важна беше възможността засегнатите от коронавируса да подават заявления за гласуване с подвижна избирателна кутия до три дни преди изборите. Тогава епидемията беше в пикова фаза и много голям брой хора подлежаха на изолация и карантина.

С отпадането на извънредната епидемична обстановка обаче отпада и възможността за подвижни секции за хората в изолация или карантина. Причината е, че според чл. 28 от закона за мерките и действията по време на извънредното положение, тъкмо този режим дава основание за организиране на допълнителни подвижни секции.

“Като няма извънредна епидемична обстановка в страната, няма законов текст, на който да стъпим, за да повторим режима, при който се гласуваше миналата година. Няма и по-общ текст, който да касае всеки човек, който поради някаква медицинска причина е в карантина”. Така коментира проблема зам.-председателят на ЦИК Цветозар Томов.

“Тоест заразно болни могат да си гласуват като всички останали”. Това добавя зам.-председателят на ЦИК, доколкото инфектираните не се заличават от избирателните списъци.

Въпросът с гласуването на засегнатите от коронавируса е бил повдигнат на среща между представители на здравното министерство и ЦИК. На нея в изборната администрация е оставено впечатлението, че тъй като броят на заразените, а съответно и на техните контактни, е малък, специална организация не следва да се предвижда.

Може ли да има извънредна епидемична обстановка

По закон “при непосредствена опасност за живота и здравето на гражданите от епидемично разпространение на заразна болест” главният държавен здравен инспектор трябва да направи доклад с оценка на риска. На база на него министърът на здравеопазването може да предложи на Министерския съвет за въвеждане на режима. Окончателното решение се взимат от кабинета.

От Министерския съвет не отговарят на следния въпрос:

Обсъжда ли/Предвижда ли Министерският съвет обявяване на извънредна епидемична обстановка в контекста на гласуването на хората в карантина и изолация заради Covid-19?
От една страна обявяването на извънредна епидемична обстановка само за целите на организиране на подвижни секции за изолирани и карантинирани на 2 октомври звучи смислено. Hо от друга, данните за COVID ситуацията в страната не предполагат въвеждане на такъв режим. Освен това повече подвижни секции биха създали нови предизвикателства за търсене на хора, които да участват в организацията.

Ще останат ли хората под карантина без право на глас?

Прочети повече Прочети малко

Коментари

  • Цветелина Драганова

    20 Септември 2022

    Стана така,че те ни изненадаха.Започна се подмяна на изборни комисии в чужбина. Хората идват от градове на 100км от мястото на гласуването и са само роднини.Толкова ще е прозрачен вота в Дрезден.

Реакции