<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=159081" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Уволниха упр�...

Ще поеме ли държавата контрола над „Лукойл Нефтохим“, ако се наложи (видео)

13 Януари 2023
0 81

Ще поеме ли държавата контрола над „Лукойл Нефтохим“, ако се наложи?

Страната ни няма да изнася продукти от руски нефт. Това решиха депутатите на второ четене, съобщава bTV. Законът бе приет консенсусно в зала, дебатите обаче се изостриха около текста държавата да може да поеме контрол над българската “Лукойл Нефтохим”.

Ще поеме ли държавата контрола над „Лукойл Нефтохим“, ако се наложи (видео)

Депутатите одобриха нова мярка срещу високите цени, вижте каква (видео)

В крайна сметка народните представители решиха при необходимост държавата да може да поема контрола над “Лукойл Нефтохим-Бургас”.

Предложението бе на ДПС, а по идея на “Демократична България” се създаде позицията “особен търговски управител”. На този пост ще се назначава някой в случай, че има опасност за националната сигурност на страната. Така в рафинерията ще може да се действа от името на правителството и да се защитават “държавните интереси”.

Ще поеме ли държавата контрола над „Лукойл Нефтохим“, ако се наложи (видео)
Снимка: БулФото

Ден по-рано депутатите одобриха нова мярка срещу високите цени на горивата и транспорта.

Право на ваучери ще имат хората с доход под  максималния осигурителния праг за страната, който в момента е 3 400 лева. Всеки сам ще решава дали да ги ползва за гориво или за превозни документи.

Идеята е компенсацията да бъде под формата на ваучери за горива или транспорт на стойност 1000 лева. Те ще бъдат връчвани годишно. Тепърва ще се определят критериите, по които ще се получават ваучерите. След обнародване на закона Министерският съвет ще има месец, за да изработи наредба за условията.

Средствата ще идват след облагане на свръхпечалбата на дружествата, които преработват суров нефт от руски произход от България.

Преработвателите на суров нефт от руски произход в България ще правят вноска в размер на 70% от разликата между цената на Бренда и на оралския нефт във Фонда за енергийна сигурност. Това ще генерира приходи във Фонда за енергийна сигурност в размер на около 2 млрд. лева. 

Ще поеме ли държавата контрола над „Лукойл Нефтохим“, ако се наложи (видео)

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции