<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=198266" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: ООН: България...

Ще строим база на НАТО за над 100 млн. лева

14 Септември 2023
2 808

Ще строим база на НАТО за над 100 млн. лева. Това стана ясно от думите на министъра на отбраната Тодор Тагарев. Той вчера беше изслушан от Комисията по отбрана в парламента, пише “Сега“.

Именно в сряда се разбра колко ще струват сградите и съоръженията край Ямбол, които се планира да бъдат изградени за многонационалната бойна група на НАТО. Засега в бюджета е заложена сума за проектиране, като се очаква се част от средствата да бъдат осигурени от алианса.

Базите ще бъдат издигнати в селата Безмер и Кабиле.

Генералният секретар на НАТО: Разположихме батальони в България и Румъния

Ще строим база на НАТО за над 100 млн. лева

Реакции

“Хората няма от какво да се притесняват. Има много възможности за икономическо и социално развитие на региона при изграждането на такава инфраструктура”. Това обясни ресорният министър във връзка с въпрос на депутата от БСП Кристиан Вигенин за безопасността на хората, които живеят в региона.

Тагарев посочи, че според военните експерти регионът на Безмер и Кабиле е подходящ, “тъй като се търси място с възможност за учебна бойна подготовка и летища или поне едно летище. Добре е да има достъп до море, макар да не е задължително. 

Той подчерта, че все още няма окончателно решение на министерството за построяването на “малкия град” за силите на НАТО. Но и че “не можем да отлагаме дълго време”.

Очаква се базите да са готови до 2025 г. Тодор Тагарев заяви, че ако войната в Украйна е приключила, “тогава ще имаме нови казарми. Защото в българската армия казарми не са строени от поне 40 години”.

Председателят на комисията по отбрана Христо Гаджев от ГЕРБ-СДС заяви днес сутринта в кулоарите на парламента, че плановете за разполагането на базата на НАТО у нас са започнали по времето на правителството на Кирил Петков и са минали през служебните кабинети. По повод протестите в ямболско Гаджев обясни, че на хората там не им е обяснено, че това е “от ползва за страната ни и сигурността ни”.

Ще строим база на НАТО за над 100 млн. лева

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции