<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=147474" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Маската на "е...

Сигнализирахме на омбудсмана за закон, ощетяващ клиентите на “Топлофикация” (РЕПОРТАЖ)

13 Октомври 2022
0 3992

Сигнализирахме на омбудсмана за закон, ощетяващ клиентите на “Топлофикация”. За проблема ви разказахме преди дни. Продължението гледайте в материала на репортера ни Виктория Симеонова и оператора Виктор Юрий.

Служители на “Топлофикация-София” си измислят ощетяващи клиентите закони (РЕПОРТАЖ)

Сигналът

През лятото от “Топлофикация” изготвиха широко коментираните “изравнителни сметки”. Тогава хиляди жители на столицата получиха известия във вид на бележки, залепени някъде във входа си, че предстои отчитане на уредите. В период на отпуски много от тях не успяха да осигурят достъп. Така се е случило и с обърналата се към нас Борислава Борисова.

В края на август тя е получила сметка, която я озадачава – около 600 лева “изравнителна сметка”. Това е само топла вода, която клиентката плаща редовно. Спокойна заради съобщенията за сгрешени сметки, Борислава решава, че няма нужда да търси веднага “Топлофикация”, защото очаква корекция в сметката си. Уви, това не се случва.

Преди седмица тя посещава офис на топлинния счетоводител “Техем”. Там разбира, че няма как да заяви нов отчет или да подаде жалба, защото срокът е изтекъл – бил е 31 август. На въпрос дали ако заплати високата сметка, тя ще ѝ бъде върната със следващите сметки, както се е случвало досега, служителите са категорични – “има нов закон, по който не връщаме пари”. Така тя остава изненадана – реално е глобена с 600 лева, защото не е осигурнила достъп до имота през лятото. Няма как и да заяви нов отчет.

Служители на “Топлофикация-София” си измислят ощетяващи клиентите закони (РЕПОРТАЖ)

Скрита камера в офиса на “Техем”

Изпратихме потърпевшата клиентка със скрита камера в друг офис на “Техем”. Там отново чухме, че тя няма право да подаде жалба. Няма право и на нова проверка в имота. А парите, които ще плати по изравнителната сметка, няма да ѝ бъдат върнати, независимо от показанията на топломера.

Справка в Закона за енергетиката показва, че няма нито дума за законова промяна, която пречи на дружеството да възстанови надплатена сума. Липсват такива текстове и в наредбите за дейността на “Топлофикация”. Остава загадка къде е въпросният ощетяващ закон.

Позицията на омбудсмана

Потърсихме за съдействие омбудсмана на република България. С нас по темата разговаря Весела Ванева – главен експерт в отдел “Права на потребители на административни и обществени услуги”. Тя обеща да насочи сигнала към Министъра на енергетиката. По думите ѝ многократно от Омбудсмана са подавани препоръки за по-добро известяване за отчетния период. Коментирани са и други несправедливости като избраната дата 31 август за край на приемането на жалби по изравнителните сметки. Въпреки това за пореден сезон при Омбудсмана са получени много жалби от потребители.

Г-жа Ванева посъветва потърпевшите да подават сигналите си онлайн на сайта на Омбудсмана и обеща, че ще реагират своевременно, за да защитят правата на клиентите.

А въпросите, които засегнатата зададе, и ние, и представителите на администрацията на омбудсмана ще отнесем към Министерството на енергетиката.

Продължаваме да следим темата, а вие сигнализирайте за всякакви злоупотреби, измами и корупция на gospodari.com и на телефон *3333

Сигнализирахме на Омбудсмана за закон, ощетяващ клиентите на “Топлофикация”

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции