<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=117010" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Шофьори блок...

Над 2 млрд. долара изгуби Spotify след скандал с Джо Роган

31 Януари 2022
0 690

Над 2 млрд. долара изгуби Spotify след скандал с Джо Роган. Пазарната капитализация на компанията падна за три дни. Това стана след като Нийл Йънг изтегли песните си от стрийминг гиганта в знак на протест срещу подкаста на Джо Роган, разпространяващ опасна за здравето дезинформация.

Тръмп заплаши, че “некомпетентността” на Байдън ще доведе до Трета световна война

Над 2 млрд. долара изгуби Spotify след скандал с Джо Роган
Джо Роган

Акциите на Spotify паднаха с 6% между 26 и 28 януари, като в четвъртък (27 януари) приключиха на 19-месечен минимум от $171,32/акция. В сряда Йънг обяви, че настоява компанията да премахне от платформата си музиката му. Той написа: „Spotify наскоро се превърна в много вредна сила чрез публичното разпространение на дезинформация и лъжи за COVID“. Музикантът не цитира Роган по име, но се позова на отворено писмо от лекари и здравни специалисти, издадено по-рано този месец. То призовава Spotify да се справи с лъжите, свързани с коронавируса, в подкаста The Joe Rogan Experience. 

Акциите на Spotify леко се повишиха в петък. Това обаче се случи преди Джони Мичъл да обяви, че тя също ще премахне музиката си от Spotify.  „Безотговорни хора разпространяват лъжи, които струват на хората живота им. Аз съм солидарна с Нийл Йънг и световната научна и медицинска общност по този въпрос“, написа певицата и автор на песни.

За инвеститорите на Spotify опасенията са, че напускането на изпълнители може да нарасне лавинообразно през следващите дни. Това може да доведе до значителен брой анулирани абонаменти. Хаштаговете #CancelSpotify, #DeleteSpotify и #ByeSpotify стават все по-популярни в социалните медии след ултиматума на Йънг.

Над 2 млрд. долара изгуби Spotify след скандал с Джо Роган
Нийл Йънг

Снощи желанието си да се раздели със Spotify обяви още един музикант. Нилс Лофгрен е мултиинструменталист, дългогодишен член на Е-street Band на Брус Спрингстийн и Crazy Horse на Нийл Йънг, който има 28 самостоятелни албума.  

Роган има ексклузивна многогодишна сделка със Spotify на стойност 100 млн. долара за разпространение. Той беше автор на най-слушания подкаст през 2021 г., според компанията. Неговият флирт с крайнодесни фигури и коментарите му против ваксините и маските предизвикаха много критики. Но полемиката около подкаста му премина на ново ниво с протеста на Нийл Йънг.

Статия на New York Times от миналия юли, озаглавена „Джо Роган е твърде голям, за да бъде отменен“, включва следните редове: „Идеята, че сделката с Джо Роган може да доведе до някакви главоболия за компанията, предизвиква смях сред  висшето ръководство на Spotify, казват хора, запознати с компанията.” 

Дали идеята, че Роган е по-скоро пасив, отколкото актив за компанията, все още е смешна на шефовете в Spotify?

Над 2 млрд. долара изгуби Spotify след скандал с Джо Роган

Източник: в. “Сега”

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции