<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=103506" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Петър Илиев щ...

Скандал се разрази около кандидатурата ни за наградите “Оскар”

14 Октомври 2021
1 164

Скандал се разрази около кандидатурата ни за наградите “Оскар”, съобщава Сега.

Скандалът, пореден за родната ни киногилдия, се разрази около комисията, определила кандидатурата ни за най-престижните филмови награди “Оскар”.

С пост във Facebook Теодор Ушев обяви, че по време на заседанието не са присъствали всички членове, което е направило избора формален и нелегитимен. Според Ушев, двама от членовете са гласували дистанционно. Без тях резултатът би бил 3:2 в полза на “Жените наистина плачат” (на Мина Милева и Весела Казакова).

“Българското кино продължава да се води и кара от архаични и съмнителни принципи и авторитети. В България продължава да има Системен Расизъм, Системен Сексизъм и Системен културен дениализъм”, написа още Ушев, който не оспори кинематографичните качества на “Страх”, а единствено начина му на избиране.

Лентата (заедно с “Пумпал” – пълнометражния дебют на Теодор Ушев) е един от двата филма с бюджет над 600 000 лева, финансирани от Националния филмов център в първата му редовна конкурсна сесия през 2019 г.

Мария Бакалова не успя да спечели “Оскар”, големият победител е “Земя на номади” (видео)

Кой да води “бащина дружина”

Решението вече бе предизвикало гняв и недоумение у част от гилдията, защото “Жените наистина плачат” бе в официалната селекция на Кан, с участието на ракетата-носител Мария Бакалова (номинация “Оскар” за 2021 г.) и разисква горещите теми за еманципацията и тормоза над жените. Журито бе с председател проф. Божидар Манов, като останалите членове на комисията не бяха публично обявени. Според Мина Милева “Жените наистина плачат” е бил наказан заради сложните отношения на дуото Милева-Весела Казакова с киносредите у нас, както и заради отричането пак у нас на успеха на Мария Бакалова с “Борат”. 

През октомври миналата година “Страх” спечели Голямата награда на фестивала за българско кино “Златна роза” във Варна. Черно-белият филм беше отличен и от Съюза на българските филмови дейци, и от акредитираните журналисти. През ноември взе и първото си международно отличие – Голямата награда на филмовия фестивал “Тъмни нощи” в Талин.

“Страх” разказва историята за трудната любов между безработна учителка и чернокож бежанец, която цялото село осъжда. Самият режисьор го определя като сурова любовна история, но също и като “абсурдна комедия”.

Очаква се филмът да тръгне по българските екрани на 5 ноември, но решението все пак зависи и от епидемичната обстановка. 

Скандал се разрази около кандидатурата ни за наградите "Оскар"

Досега участието на всички български филми в категорията най-добър чуждестранен филм е минавало незабелязано – единствено “Светът е голям и спасение дебне навсякъде” на Стефан Командарев стигна до “късия списък” от 9 заглавия преди номинациите през 2009 г.

Скандал се разрази около кандидатурата ни за наградите “Оскар”

Източник: Сега, Facebook

Видео: deyan statulov

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции