<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=108387" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: ДПС спечели и...

Скъп и опасен проект: Турция строи атомна централа

17 Ноември 2021
0 1465

Все още Турция е страна без атомни електроцентрали, но скоро това ще се промени, пише Дойче веле.

След дългогодишно планиране в момента се изгражда първата турска АЕЦ.

Президентът Реджеп Ердоган не вижда никаква причина страната му да не развива ядрената енергетика: „След като в 32 страни по света работят общо 443 атомни електроцентрали, е нехайство, ако не и предателство, че Турция още няма АЕЦ“, казва той.

Скъп и опасен проект: Турция строи атомна

Но има и много критики срещу изграждането на първата турска АЕЦ в Аккую, Южна Турция.

Макар регионът източно от Анталия, в който попада площадката на бъдещата електроцентрала, да е сравнително спокоен, Турция като цяло представлява активна сеизмична зона.

Турция няма нужда от атомна централа

Освен това АЕЦ “Аккую” е напълно излишен обект, твърди активистката от антиядрената организация “nucleersiz” Пинар Демирджан: „Ако погледнем енергийните потребности на страната, ще видим, че нямаме нужда от АЕЦ“, казва тя.

Според турския президент обаче става дума за нещо много повече от добив на енергия. Той твърди, че страната понася загуби, само защото не е сред държавите с ядрени електроцентрали.

„Никой, който поне мъничко цени икономическата независимост на Турция и го е грижа за доброто на турския народ, не би могъл да се противопоставя на атомната енергия“, обяви Ердоган.

Заплаха за светска Турция – всички малки деца ще изучават Корана

Но тъкмо атомната електроцентрала в Аккую не е икономически рентабилна, твърдят критици от кръга около Демирджан.

Обектът, който се изгражда от Русия, ще струва около 20 милиарда евро. Но тези пари след това ще трябва да се връщат.

Скъп и опасен проект: Турция строи атомна

„Турция после ще изкупува тока от Русия срещу 11 евроцента за киловатчас. Това е четири пъти повече от цената, която плащаме в момента“, посочва Демирджан.

Освен това атомната енергия е всичко друго, само не и екологична – независимо от уверенията на Ердоган, че тя помага за намаляване на парниковите газове.

Хората на Демирджан дават пример с Германия, която се отказа от ядрена енергия, и то още преди да спре въглищата. Не и Турция, обаче.

С войнствени думи срещу противниците на ядрената енергия

Страната тепърва навлиза в ядрената епоха, обяви наскоро президентът Ердоган: „След завършването на централата в Аккую бързо ще преминем към подготовката за изграждане на втора, а дори на трета атомна централа.

Независимо от това, че има хора, които в името на климата палят огньове по нашите улици и критикуват всяка наша стъпка, ние сме твърдо решени да въведем ядрената енергия в страната.“

С тези думи Ердоган на практика обяви война на противниците на атомната енергетика.

На тях и бездруго не им е лесно, уверява Демирджан.

Не само заради натиска, на който са подложени от управляващите, а и затова, че верността към правителството кара мнозина просто да си затварят очите.

Скъп и опасен проект: Турция строи атомна

Източник: Дойче веле

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции