<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=129735" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Жена е в шок с...

Скоро се разделяме с паролите за Microsoft, Google и Apple

18 Май 2022
0 493

Скоро се разделяме с паролите за Microsoft, Google и Apple, пише в.Сега.

Новата система ще влезе в масова употреба през 2023 г. и се очаква да промени дигиталния свят, какъвто го познаваме. Тя ще бъде повсеместна – ще включва платформи iOS и Android, браузъри Chrome, Edge и Safari, операционни системи Windows и macOS.

Хората ще използват мобилния телефон като основно устройство за влизане в приложения, уебсайтове и дигитални услуги.

Системата се основава на криптография и “ключове за сигурност” (passkey), обменени чрез телефонни и уеб услуги, съобщава Verge.

“Тъй като проектираме нашите продукти да бъдат интуитивни и ефективни, ние мислим за поверителност и сигурност. „Създаването на нови, по-сигурни методи за влизане, които премахват уязвимостите в паролата, е наш приоритет“, каза Кърт Найт от Apple. Стабилната междуплатформена връзка е гарантирана от стандарта FIDO, чиито уникални “ключове за сигурност” се активират само когато телефонът е отключен.

Много популярни приложения използват FIDO от дълго време, но първоначалното влизане изисква използването на парола. Новият проект на технологичния гигант обаче напълно премахва необходимостта от код.

Скоро се разделяме с паролите за Microsoft, Google и Apple

Руски съд наложи глоба от 87 милиона евро на Google

Напомняме, че през 2021 г. Microsoft пусна програмата „Бъдеще без парола“, която включва устройства с iOS и Android. Потребителите се удостоверяват с помощта на Microsoft Authenticator, системата Windows Hello (пръстов отпечатък, сканиране на лице или зеница), SMS или имейл проверка (уникален код).

Така че бъдещето без пароли не е ново и остава да видим дали ще оцелее…

Скоро се разделяме с паролите за Microsoft, Google и Apple

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции