<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=100806" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Кирил Петков:...

Слави Трифонов атакува социолозите заради регистрирания срив на ИТН

23 Септември 2021
0 2242

Слави Трифонов атакува социолозите заради регистрирания срив на ИТН, пише Булевард България.

Лидерът на “Има такъв народ” Слави Трифонов атакува най-големите социологически агенции. Няколко последователни изследвания показаха значителен спад в подкрепата за партията. В средата на септември “Алфа рисърч” и “Галъп” отбелязаха, че ИТН е изгубила позицията си на първа политическа сила. В това време ГЕРБ не разширява особено общественото си доверие. 

Малко след това “Тренд” изчисли разликата между ГЕРБ и ИТН на почти 7%. Проучването показа, че 43 на сто от респондентите смятат партията на Трифонов за най-отговорна за невъзможността да се състави редовно правителство в 46 Народно събрание. Последното проучване беше на “Маркет линкс” от сряда. То постави ИТН на трето място с 13,5% от предпочитанията на гражданите, които смятат да гласуват на 14 ноември.

Слави Трифонов атакува социолозите заради регистрирания срив на ИТН

Кирил Петков: Онче-бонче, от кого ще взема процентче (видео)

Реакцията на Слави Трифонов

“Това, че българските социолози не познават, е толкова абсолютна истина, колкото истината, че довечера ще се стъмни”. Той дава примери с отклоненията в прогнозите на агенциите преди изборите на 4 април. Тогава “Има такъв народ” се яви за първи път в съревнованието за парламентарно представителство.

“Преди изборите на 4 април всички социологически агенции твърдяха, че главната интрига е кой ще вземе третото място измежду “Има такъв народ” и ДПС. В своите последни проучвания преди изборите, и “Галъп”, и “Алфа Рисърч”, и “Тренд” предвиждаха една и съща разлика между “Има такъв народ” и ДПС – разлика от точно 0,2%. Нищожните 0,2%. В крайна сметка “Има такъв народ” получи със 7,15% по-голяма подкрепа от ДПС. “Маркет линкс” предричаше най-малка подкрепа в процентово отношение за “Има такъв народ” – 11.7%. “Има такъв народ” получи с 6% повече, далече-далече от рамките на статистическата грешка”, пише той. 

Тогава ИТН стана втора политическа сила, като изпревари БСП с 2,6 процентни пункта. Трифонов дава пример и с изборите на 11 юли, като казва, че “почти през цялата предизборна кампания, социологическите проучвания на агенциите показваха първо място за ГЕРБ-СДС”.ИТН все пак успя да изпревари партията на Борисов и да завърши като първа политическа сила, макар и с разлика от 15 664 гласа при добавянето на вота от чужбина.

 “Ако някой вярва на социолозите, значи вярва на късата си памет”, пише Трифонов във Facebook. 

Слави Трифонов атакува социолозите заради регистрирания срив на ИТН

Източник: Булевард България

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции