<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=111890" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Бившият глав...

След 50 сигнала до полицията за домашно насилие мъж отива на съд за нарушена ограничителна заповед

15 Декември 2021
0 994

След 50 сигнала до полицията за домашно насилие мъж отива на съд за нарушена ограничителна заповед, пише Свободна Европа.

Софийската районна прокуратура е внесла обвинителен акт в съда срещу 24-годишен мъж. Той е нарушил неколкократно заповед за защита от домашно насилие. За това съобщиха във вторник от прокуратурата. Пострадалата е подала 50 сигнала до полицията преди прокуратурата да подведе обвиняемия под съдебна отговорност.

Мъжът и пострадалата живеели заедно преди тя да прекрати взаимоотношенията им. Въпреки това мъжът не спирал да я търси, преследвал я, обиждал я и ѝ посягал физически. Това се казва още в съобщението на прокуратурата.

На 29.07.2021 г. на обвиняемия е била връчена заповед за незабавна защита по Закона за защита от домашно насилие. Според него той не трябвало да доближава жената, дома ѝ и местоработата ѝ на разстояние не по-малко от 100 метра.

След 50 сигнала до полицията за домашно насилие мъж отива на съд за нарушена ограничителна заповед

Хиляди хора протестираха срещу насилието, “патриоти” провокираха напрежение (РЕПОРТАЖ)

Месец по-късно обвиняемият е нарушил заповедта

В късните часове на нощта блъскал по прозореца на спалнята ѝ. При друг случай е счупил с камък стъклото на входната врата на апартамента на жената. При последния случай от 30 септември, обвиняемият нападнал жената и човека, който я е придружавал.

По случая са били разпитани свидетели и направени експертизи, заради което се е установило, че пострадалата е подала общо 50 сигнала до полицията срещу обвиняемия.

През ноември Нова телевизия съобщи за друг подобен случай на постоянен тормоз от мъж срещу бившата му приятелка, при който институциите също дълго време бездействат въпреки големия брой сигнали, подадени от нея.

В продължение на 8 месеца млада жена от Варна се страхува да излезе от дома си, защото насилникът ѝ няколко пъти заплашва, че ще я убие. Въпреки ограничителната заповед, издадена срещу него, той редовно се опитва да нахлуе в дома ѝ, чупи прозорци с камъни и тормози както младата жена, така и детето ѝ и майка ѝ.

След оповестяването на случая по медиите варненската прокуратура се самосезира, а насилникът е задържан за постоянно. Повдигнати са му две обвинения – за заплаха за убийство и за нарушаване на ограничителната заповед.

От началото на 2021 г. досега в България най-малко 15 жени са убити от мъже – почти във всички случаи заподозрени за убийството са техни партньори, съпрузи, синове.

Официална статистика за тези убийства обаче липсва, защото за изготвянето на такава не е отговорна никоя държавна институция. Въпреки това Общоевропейско проучване сочи, че една на всеки три жени е преживявала физическо и/или сексуално насилие.

*Гореща телефонна линия за пострадали от насилие на телефон: 0800 1 8676 и 02981 76 86

Връзка с фондация “Асоциация Анимус“ , която помага на жертви на насилие у дома, като те могат да останат напълно анонимни, може да бъде осъществена и на имейла им 029817686@animusassociation.org

След 50 сигнала до полицията за домашно насилие мъж отива на съд за нарушена ограничителна заповед

Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции