<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=114837" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Протестиращи...

След намесата на “Господарите”: Детската градина в “Кръстова вада” отвори врати (РЕПОРТАЖ)

12 Януари 2022
1 8982

След намесата на “Господарите”: Детската градина No175 “Слънчеви лъчи” в столичния квартал “Кръстова вада” отвори врати. Това показваме в репортажа на Виктория Симеонова и оператора Йохан Вирт.

Сигналът

През 2017 е трябвало да стартира строителството на 175-та детска градина в кв. “Кръстова вада” в София. Две години по-късно през 2018 година то започва ударно да може детското заведение да отвори врати за изборите през 2019. Откриваме и медийни публикации, в които бившият районен кмет обещава градината да бъде отворена през сетпември 2019 г.

Готово е, но не е хубаво – само за 4 милиона лева (РЕПОРТАЖ)

Следващият кмет на района решава да довърши строежа. Оказва се обаче, че това е почти невъзможно заради сериозни проблеми с изпълнението.

Родители се натъкват на клатещи се беседки и пейки, липсващи елементи, контакти до леглата, липсващи мивки, опасни парапети и още много проблеми. Всички те са описани в подробен сигнал до Столична община.

Обвинения и обещания

През май тази година един от представителите на строителя инж. Калин Божинов обещава пред медиите до края на юни детската градина да бъде отворена.

Обадихме му се по телефона. Той определи коментарите на родителите като “некомпетентни и непрофесионални”. По думите му е свършил “прекрасна работа” и детската градина е “чудесна”. Категорично не приема забележките за неотстранени технически проблеми.

Как строителят на уж готовата детска градина отговори на обвиненията на родителите (РЕПОРТАЖ)

В същото време тогава зам.кметът на район “Лозенец” Михаил Сотиров се ангажира проектът да бъде завършен и децата скоро да влязат в детската градина.

След намесата на "Господарите": Детската градина в "Кръстова вада" отвори врати
Най-после готова

Днес сутринта децата най-после успяха да влязат в детската градина, в която са приети. Някои щастливи, други със сълзи прекрачиха прага ѝ рано сутринта. Срещнахме се с част от родителите.

Според тях голяма част от проблемите по сградата са били отстранени – нестабилните беседки са укрепени, поставени са парапети, обезопасени са леглата, прозорците, кухнята работи. Остава доставката на помпа за басейна и други по-дребни детайли. Но родителите настояват за независим строителен контрол, който да провери цялата сграда и при необходимост да препоръча допълнителни подобрения.

Кметът на район “Лозенец” Константин Павлов обясни, че след намесата ни недобросъвестният строител е бил отстранен и така градината е завършена. Поставени са соларни панели, което спестява разходи. Тя ще струва 3 милиона лева, благодарение на факта, че цените за изпълнението ѝ са от 2015 година. Той пожела на децата много щастливи моменти в градината!

Ние пожелаваме на децата да са здрави и безгрижни! И очакваме сигналите ви за всякакви злоупотреби, измами и корупция на gospdoari.com и на телефон *3333.

След намесата на “Господарите”: Детската градина в “Кръстова вада” отвори врати

Прочети повече Прочети малко

Коментари

  • Victoria

    14 Януари 2022

    Не, в репортажа показваме сграда 2 на Детска градина № 175 „Слънчеви лъчи“, която се намира на ул."Борис Руменов"8. Посоченият от Вас адрес е на сграда 1. Поздрави

Покажи всички Скрий

Реакции