<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=147545" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: #ДанчеСлез: К...

След нашата намеса, но с година забавяне: Изграждат осветление в столичен парк (РЕПОРТАЖ)

14 Октомври 2022
0 5190

След нашата намеса, но с година забавяне: Изграждат осветление в столичен парк в район “Красна поляна”. Повече гледайте в репортажа на Виктория Симеонова и оператора Йохан Вирт.

От месеци столичен парк тъне в мрак (РЕПОРТАЖ)

Сигналът

Преди година живеещите в близост до парк “Свети свети Петър и Павел” в квартал “Разсадника” споделиха, че от март месец там няма осветление. Причините са комплексни – технически проблеми, стара инфраструктура, липса на договор за поддръжка. Те разказаха, че много хора преминават през парка ежедневно, отивайки към спирките на обществения транспорт. Наблизо има и лечебно заведение, училища и детски градини. Всичко това създава предпоставки за инциденти. Хората са притеснени и от вероятността за грабежи, предвид пълния мрак, в който тъне паркът.

Отговорните институции

Паркът се намира на територията на община “Красна поляна”. По думите на подавалите многократно сигнали, от общината прехвърлят отговорността към Столична община. В нея сигналите се препращат до дирекция “Зелена система”, която отговаря за поддръжката на парковете. Но не и за осветлението. Уличното осветление в района е поверено на “Лог-Сиберия” ЕООД. Дружеството няма договор за поддръжката на парка. Така хората попадат в институционален капан.

Двама са зам.-кметовете, чиито ресори имат общо с проблема. Кристиан Кръстев отговаря за транспорта, но и за осветлението, а Десислава Билева – за парковете. По думите на гражданите те също си прехвърлят топката и така проблемът остава нерешен.

От месеци столичен парк тъне в мрак

Най-после има готов проект

Днес, 14 октомври 2022 година, беше първата копка на новото осветление на парка. На събитието дойдоха кметът на район “Красна Поляна” Иван Чакъров и директорът на дирекция “Зелена система” Димитър Данчев. Те застанаха пред нашата камера, очаквайки поне потупване по рамото за свършената работа. Но въпросите на Виктория Симеонова определено не бяха в тази посока.

Защо цяла година общината не направи така, че осветлението да светне? Да очакваме ли ремонт на ремонта и колко ще струва той на гражданите?

Районният кмет съобщи, че цената на стартиращия проект за осветление е 450 000 лева. Изпълнител е общинската фирма “Софинвест”. Очаква се осветлението да заработи около Коледа. Причина за ремонтите на ремонтите според кмета, избран от листите на ГЕРБ, са работниците от ромски произход. Дали това е дискриминация, можете да прецените сами.

Ние внимателно ще проследим дали обещанието осветлението да заработи най-късно в началото на януари 2023 година ще се спази и дали този ремонт няма да има нужда от ремонт.

След нашата намеса, но с година забавяне: Изграждат осветление в столичен парк

Прочети повече Прочети малко

Коментари

  • Раз

    15 Октомври 2022

    С такива некадърни проекти можеше и две години по-късно да стане само че затова не е виновен кмета или районната администрация

Реакции