<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=116648" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Зеленият сер...

След поредната агресия между деца предлагат законодателни промени (видео)

27 Януари 2022
0 3113

След поредната агресия между деца предлагат законодателни промени, съобщава NOVA. Идеята е на екипа на столичното 51-о училище след публикуване на кадри в социалните мрежи с агресия срещу техен ученик.

Поредица от клипове с насилие между деца обиколиха социалните мрежи. На кадрите се вижда как  група тийнейджъри нападат момче в столичния квартал „Лагера”. Причината – ученикът загледал момиче, което след това се оплакало. Боят заснемат с мобилните си телефони преди месец, а хората в квартала осъмват с тях.

„Единственото, което може да бъде следствие е ясно – пак масова саморазправа. Аз гледах скоро едно друго клипче, в което деца пребиват друго дете, защото си помислили, че е част от побойниците”, твърди Любомир Богданов.

Точно тези видеозаписи карат директора на 51 училище в София да помисли за начин за борба с онлайн насилието.  „Това, което виждаме, не са сбивания, не е насилие. Това са режисирани спектакли с цел жертвите да бъдат унижавани публично”, категоричен е Асен Александров, директор на 51 СУ „Елисавета Багряна”.

Изпраща и предложения до отговорните институции.

Сред тях – глоба от 5 до 10 хиляди лева за публикувалите видеата, или за техните родители. Когато медиите показват кадри с насилие – да са задължени да крият самоличността на жертвите и да посочват санкциите за извършителите. И още – да има линк за качване на видеата в СДВР, за да се трият по-бързо.

„Качването на кадри с насилие, би трябвало да се приравни на качването на порнографски кадри. Всички сме единодушни, че ако качиш порнографски кадри ще те хванат веднага, че може и в затвора да те вкарат, но ако качиш как 10 души пребиват 1 и го снимат и викат „Давай, давай” – нищо”, твърди Александров.

Според психолози – децата определят психическия тормоз чрез снимане за по-лош от физическия. Решение обаче има.

 „Много често самите родители не декларират, тъй като се притесняват какви последици ще има това върху детето. И този модел още повече се затвърждава, когато го има и в дома. Така че усещането „нямам вина и мога да потърся помощ, а не сам съм” – е първата стъпка”, посочва Маргарита Бакрачева, психолог.

След поредната агресия между деца предлагат законодателни промени (видео)

Тийнейджъри пребиха момиче в столичен мол и сами заснеха агресията (видео)

От Образователното министерство казват, че работят за превенция на насилието сред децата, а не към действия след вече случило се такова. За 2022-ра отделят допълнителни 100 милиона лева за извънкласни дейности.

„За предната година работят 1613 ученически съвета, което представлява 70% обхват на училищата на територията на България. Делегирането на отговорност на 1 ученик… кара ученика да се възприема като важен за разрешаването на един проблем, който така или иначе касае всички.”, заяви Манол Манолов – съветник на образователния министър.

Предложенията ще бъдат разгледани и в парламентарна комисия на 1 февруари.  Председателят на Държавната агенция за закрила на детето също излезе с позиция до всички компетентни институции. В нея заявява, че във връзка с последните случаи на насилие с деца в интернет – има нужда от изготвяне на нов план за действие и създаване на работна група за нови  решения.

След поредната агресия между деца предлагат законодателни промени

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции