<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=101467" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Авиокомпания...

Служители на СЗО са изнасилвали жени от Конго по време на епидемията с ебола

29 Септември 2021
0 3815

Служители на СЗО изнасилвали жени от ДР Конго по време на епидемията с ебола

Има над 80 предполагаеми случая на сексуални посегателства по времето, когато Световната здравна организация е помагала на Демократична република Конго да се справи с кризата с ебола.

Независима комисия твърди, че 21 от предполагаемите извършители са работели за СЗО, съобщава Клуб Z по данни на Асошиейтед прес и Ройтерс.

Те са били както от местните, така и от международните служители на организацията.

Според доклада предполагаемите жертви на тормоз “не са получили необходимата подкрепа и съдействие, изисквани за подобни унизителни преживявания”.

Пленен конгоанец е бил показван в клетката на маймуните в зоопарк в САЩ преди 114 години (снимки)

Миналата година СЗО възложи на комисията да проведе разследване, след като в медиите бяха разпространени информации, че хуманитарни служители са тормозели сексуално жени по време на кризата.

Мачидисо Моети, регионалният директор на СЗО за Африка, каза, че здравната агенция на ООН е “застрамена, ужасена и съкрушена” от разкритията. Генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус заяви, че докладът на комисията е “мъчително” четиво.

Според говорител на комисията има данни за девет случая на изнасилване. Има случаи, при които жертвите са забременели, тъй като извършителите не са ползвали предпазни средства. Някои от жените са казали пред комисията, че насилниците са ги принудили да направят аборт.

Служители на СЗО изнасилвали жени от ДР Конго по време на епидемията с ебола

Разследване на Асошиейтед прес установи, че висшето ръководство на СЗО е било информирано за многото подони случаи през 2019 г. Не са последвали обаче каквито и да било действия, като дори един от замесените високопоставени служители е бил повишен.

Скандално видео как служител на ООН прави секс в служебна кола, предизвика вълна от възмущение (видео и снимки)

Докладът на комисията разкрива най-мащабните сексуални злоупотреби, свързани с институция на ООН от години.

Епидмията от ебола в ДР Конго започна през 2018 г. През юни 2020 г. конгоанското правителство обяви край на двегодишното разпространение на ебола, при което починаха над 2200 души.

Служители на СЗО изнасилвали жени от ДР Конго по време на епидемията с ебола

Източник: Клуб Z

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции