<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=141199" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Когато Бойко ...

Служебният финансов министър: Подготвяме се интензивно за приемане на еврото

16 Август 2022
0 578

Служебният финансов министър: Подготвяме се интензивно за приемане на еврото – това обяви Росица Велкова в интервю за БТА. Целевата дата остава 1 януари 2024 година.

Създадена е междуведомствена работна група, която да подготви проектозакон за приемане на еврото. Очаква се комуникационната стратегия за еврото да бъде приета в близките седмици. Работи се и на техническо ниво съвместно с БНБ за СЕПА-плащанията. Идентифицирани са всички участници, с които трябва да се работи за въвеждане на еврото. Това са всички държавни институции с финансова информация. „Очаквам задържане на нивата на инфлацията, но до края на годината тя ще продължи да бъде двуцифрено число. Очаквам и спад на темпа на растеж на брутния вътрешен продукт на годишна база. Това са очакванията и на международните институции – те съвпадат с нашите прогнози“, посочи Велкова.

По думите й независимо от увеличението на лихвата от страна на ЕЦБ.

Това не е правено повече от 11 години. Няма да доведе до значителен спад на инфлацията. Реално тя е продиктувана от високите цени на енергоносителите и на храните, както и от нарушените системи на доставки.

Относно бюджета за следващата година финансовият министър заяви, че ведомството ще започне с указания в началото на септември и ще спази бюджетната процедура.

„Тъй като обаче сме служебно правителство, ще изготвим базов бюджет. В него ще намерят отражение взетите решения от страна на Народното събрание, без да залагаме в базовия сценарий каквито и да било политики. Ще се разработят различни сценарии и алтернативи на предложенията. Те само ще бъдат изчислени, а редовното правителство ще реши кое да включи и как точно да си реализира политиката през бюджета“, каза Велкова.

Служебният финансов министър: Подготвяме се интензивно за приемане на еврото

Не е ясно дали България ще влезе в Еврозоната през 2024 г.

Според нея по груби оценки за поетите ангажименти за следващата година се вижда значителен ръст на разходите в рамките на 6-6,5 млрд. лева. Ръст в приходите в този размер едва ли ще можем да очакваме. Това поставя въпроса да се търси решение за преструктуриране на разходите, за да не се отиде на промяна на данъчната политика. Ако увеличим дълга или дефицита, ще нарушим критериите на ЕК и това неминуемо ще е пречка пред приемането на еврото, обясни министърът.

И допълни, че като експерт не би препоръчала да се вдигат данъци, а да се  оптимизира разходната част на бюджета.

Актуализация на сегашния бюджет може да се прави, само ако очакваме преизпълнение на приходите. При условие че към момента не се вижда такова преизпълнение, то за актуализация трябва да вдигаме дълга и дефицита, а не бихме тръгнали да работим в тази посока. Финансиране на допълнителни разходи можем да търсим само в тяхното преструктуриране. Затова не е необходима актуализация, защото ни се позволява от Закона за публичните финанси, каза финансовият министър.

Служебният финансов министър: Подготвяме се интензивно за приемане на еврото

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции