<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=97955" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Расте натиск...

Служебният премиер би влязъл в партия на Кирил Петков и Асен Василев (видео)

31 Август 2021
0 594

Служебният премиер би влязъл в партия на Кирил Петков и Асен Василев, пише Дневник.

Според министър-председателя, при положение че се върви към трети избори в рамките на годината, явно има криза на политическото лидерство.

“В България се забелязва отдалеченост и липса на връзка между партии и граждани, а хората не се чувстват представени от тях. “Това отваря врата на нови политически субекти, които да запълнят тази ниша с правилно политическо поведение”, допълни Янев.

В отговор на въпрос, той каза, че би гласувал за хора като неговите министри Кирил Петков и Асен Василев, за които вече вървят слухове, че готвят създаване на партия. На уточняващо питане, дали би се включил в тяхна формация, Стефан Янев уточни, че би участвал във всеки един проект, който работи за България.

Правят ли партия Кирил Петков и Асен Василев?

Служебният премиер би влязъл в партия на Кирил Петков и Асен Василев

През уикенда на въпрос от БНР дали готви свой политически проект, Кирил Петков каза, че в момента не знае какъв е точният отговор. “Нека го говорим, когато стане факт. Не мога това да го казвам в момента. В момента съм служебен министър, който трябва да е безпартиен. Останаха две седмици. Имаме енергия да продължим да бъдем част от промяната. Какъв е най-добрият начин да го направим, ще бъде много сериозен разговор не само с нашите съмишленици, но и с нашите семейства, с нашите партньори. Трябва да помислим внимателно. Знаем, че България има нужда от още промяна”. Той допълни, че извън политиката животът му е бил по-добър и тя не е опиум за него.

Стефан Янев за твърденията за “президентска партия”

Стефан Янев коментира и тълкуването, че включването му в подобна формация може да се приеме като създаване на президентска партия. “Етикетите трябва да бъдат загърбени. Време е в политическото говорене персонализацията да не взема водещо място. Партиите са сдружение от хора с еднакви мисли и цели. Те не принадлежат на един човек”, е неговото мнение.

Според Стефан Янев не е невъзможно подобна нова формация да се яви още на следващите избори. “Всичко е възможно. Този проект би могъл да се яви и на следващите избори и това е въпрос на технология. Не съм подготвен да ги дискутирам, защото не съм правил такова проучване. Предстои да видим”, добави той.

Христо Иванов: Те са наши съмишленици

Eвентуален политически проект на Кирил Петков и Асен Василев беше коментиран и от съпредседателя на “Демократична България” Христо Иванов. Попитан от БНР, задава ли се нов десен проект на двамата, той отбеляза: “Те са наши съмишленици. Това, което са започнали, генерира доверие и трябва да продължи. Това, че генерира и атаки, валидира факта, че то трябва да продължи. Естествено е за нас да ги подкрепим в техните намерения. Те обаче казаха, че след като се разпусне парламента, тогава ще анонсират своите решения.”
В отговор на въпрос може ли Кирил Петков и Асен Василев да влязат в листите на ДБ за изборите наесен, Иванов каза, че това са спекулации в момента.

Също пред БНР докторът по политически науки в университета “Света Анна” в Пиза Ивайло Динев коментира, че ако се появи нов проект с участие на служебни министри или служебни министри отидат в настоящи политически проекти, това би променило коренно политическата конфигурация. “Подобна нова формация би “изяла” голяма част от вота не само на протестните партии, но и на част от традиционните сили и би била свръхпобедител”, е неговото мнение.

Янев е готов втори път да е служебен премиер

От думите на Стефан Янев се разбра, че би приел да е премиер и на второ служебно правителство, назначено от президента. Според него държавата има готовност да организира както отделни парламентарни и президентски избори, така и гласуване две в едно. “В голяма степен решението за избори 2 в 1 зависи от депутатите. Ако изборите са 2 в 1, ще се наложи да се купят нови машини, както и те да бъдат пренастроени”, посочи министър-председателят. Той посочи, че подобен сценарий ще постави на изпитание Централната избирателна комисия.

Служебният премиер би влязъл в партия на Кирил Петков и Асен Василев

Източник: Дневник
Видео: NOVA

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции