<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=144466" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Възстановиха...

Служебното правителство узаконява инхаус строежи по магистралите (видео)

15 Септември 2022
0 102

Служебното правителство узаконява пътни строежи без задължителните книжа, предава в. “Сега”. С промяната строежите от техническата инфраструктура като мостове, тунели, надлези, подлези, прелези ще бъдат обявявани за търпими дори без тези документи.

Служебното правителство узаконява инхаус строежи по магистралите (видео)

Сега няма законова възможност те да бъдат узаконени, а премахването им е нецелесъобразно, посочва министърът на регионалното развитие Иван Шишков. В началото на седмицата той обясни, че става дума за допуснатите по магистрала “Хемус” незаконни строежи чрез инхаус поръчки по времето на ГЕРБ.

“Автомагистрали” и кабинетът “Борисов 3” действали в синхрон за инхаус процедурите за “Хемус”

Друга промяна предвижда намаляване на срока за отчуждаване на имоти, предвидени за озеленени площи. В старите текстове на закона този срок беше 15-годишен, но се предвижда да стане 5 години. Той ще важи за всички останали имоти и според Шишков “видът на обществената необходимост не следва да влияе на степента на намеса в правото на частна собственост”.

Токовият удар, убил момче в София

Кметът Фандъкова: Кабелът, убил 16-годишното момче, е прокаран напълно незаконно (видео)

Инцидентът на столичния булевард “Иван Гешов” мотивира друга промяна. Според нея, временните връзки към мрежите и съоръженията на техническата инфраструктура на преместваеми обекти ще трябва да имат разрешение за строеж.

Пречиствателни съоръжения вместо септични ями

Последната промяна засяга населените места без канализация. Сега в тях имотите за ниско застрояване не са задължени да имат пречиствателно съоръжение за отпадните води. Занапред водоплътна изгребна яма ще могат да имат само жилищни сгради с до три жилища и вили, а по-големите ще трябва да имат пречиствателно съоръжение.

Срокът за обществено обсъждане е до 12 октомври. По този начин влизането им в парламента ще зависи от волята на следващото правителство.

Служебното правителство узаконява инхаус строежи по магистралите

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции