<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=108958" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: СИК в секция ...

Смъртно наказание при аборт? Иран прие нов спорен закон

21 Ноември 2021
0 774

Смъртно наказание при аборт? Иран прие нов спорен закон.

В началото на седмицата президентът на Иран Ебрахим Раиси подписа закон за “подмладяване на обществото и закрила на семейството”, който вече влезе в сила. Целта на закона е да бъде даден тласък на прираста на населението в страната, включително с помощта на повече целенасочени телевизионни предавания, които пропагандират многодетните семейства. Освен това се въвеждат и допълнителни финансови стимули за семействата с деца, пише Дойче веле.

Смъртно наказание при аборт? Иран прие нов спорен закон
Снимка: AKG Images/P. Almasy

Правозащитни организации, активисти и експерти изразиха остри критики срещу  новия закон, който въвежда сериозни рестрикции срещу прекъсването на бременността по медицински причини.

Рестриктивни мерки и заплаха със санкции

Така например пренаталната диагностика на бременните жени на възраст между 20 и 40 години вече няма да се плаща от здравната каса. Освен това на лекарите се забранява да информират бременни жени за съществуващите възможности за установяване на определени болести или увреждания на плода.

Полша забрани абортите дори при увреждане на плода

Центрове за пренатална диагностика в Иран ще продължи да има – най-вече в големите градове, но техните скъпи услуги ще се плащат от пациентите. Дори и по време на тази диагностика да бъдат открити малформации или нелечими заболявания на зародиша обаче, новият закон не позволява прекъсването на бременността – освен в малко на брой изключения. Такова е например установяването на смъртоносна болест на плода или ако има риск при раждането майката да загуби живота си. Разрешението трябва да бъде издадено от съдия, след като трима лекари са потвърдили, че бременността трябва да бъде прекъсната по медицински причини. Важно е да се отбележи, че тази възможност ще съществува само за омъжените жени.

Нелегалното прекратяване на бременността се наказва със затвор до 1 година. Освен това в закона е записано още, че който извършва нелегално аборти в големи мащаби, върши престъпление, което се определя като “поквара на Земята” и може да бъде наказан със смърт.

Какво по-точно означава “в големи мащаби” остава неясно, както впрочем и кой е адресатът на тази заплаха – жените, които правят аборт, лекарите, които го извършват, или и едните, и другите? Ясно е, че на жените, при които възникнат проблеми с бременността, ще им е още по-трудно да намерят лекар, който да извърши манипулацията.

Критики от ООН и в Иран

Тази закон категорично нарушава международното право, твърдят експерти от Организацията на обединените нации в тяхно становище и настояват за неговата отмяна. Те протестират не само срещу заплахата със смърт, а критикуват и това, че законът нарушава човешките права на жените, например правото им на здраве и да разполагат със собственото си тяло.

Но също и в Иран законът е остро критикуван. Експерти посочват, че той е бил приет без професионална експертиза. Масуд Мардани от Националния комитет за борба със СПИН предупреждава, че прилагането на закона ще доведе до ръст на случаите на нежелана бременност и на предаваните по полов път болести, а като краен резултат и на инфекциите с ХИВ.

Правозащитната организация “Хюман райтс уоч” (HRW) също разкритикува остро закона: според HRW той нарушава правото на иранските жени на здравословен сексуален живот и бременност. Според Тара Сепехри Фар, експертка за Иран в HRW, новият закон ще засили натиска най-вече над жените от по-консервативните кръгове на иранското общество, както и върху неомъжените иранки. 

Други правозащитници изтъкват, че през последните 10 години в Иран бяха забранени просветните програми за предпазване от бременност, ограничен беше достъпът на жените до контрацептиви, а в някои райони на страната дори беше спряна продажбата им.

Кому е нужен този закон?

Защо Иран се нуждае от закон за насърчаването на прираста на населението, вероятно знаят само управляващите. Средната възраст на населението на страната е 32 години, а от Иранската революция през 1979 г. насам то се е увеличило повече от два пъти – от 37 до над 84 милиона души. Прогнозата е, че през тази година населението на Иран ще достигне 85 милиона.

Смъртно наказание при аборт? Иран прие нов спорен закон
Снимка: Image BROKER

В същото време замърсяването на природата, недостигът на питейна вода, липсващите инвестиции в инфраструктура, образование и здравеопазване са огромен проблем за страната. А също така и американските санкции, които продължават вече 41 години.

Иранската футболистка, обвинена, че е мъж, заплаши със съд заради тормоза (видео и снимки)

Очевидно за иранското правителство по-важна е мечтата му за един могъщ Иран с шиитско мнозинство в Близкия Изток и района на Персийския залив. Вероятно това е причината то да реши да забърза прираста на населението. А най-важната задача на жените в този план е да раждат и възпитават деца.

Смъртно наказание при аборт? Иран прие нов спорен закон

Източник: Дойче веле

Снимка: Image BROKER

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции