<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=104518" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Доц. Гломб: Ня...

Собственици на заведения: По-добре зелен сертификат отколкото да ни затворят

22 Октомври 2021
0 1897

Въпреки лични несъгласия с някои аспекти на най-новата мярка за достъп до заведения и други обществени места и забележки към начина на въвеждане, собственици на заведения казват, че това е по-добрият вариант отколкото да бъдат затворени, пише Татяна Димитрова за “Дневник”.

Споделят, че не са изненадани от това решение на властите и са го очаквали предвид въведения вече зелен сертификат за достъп в доста европейски страни.

Заведенията обявиха, че ще бойкотират зелените сертификати (видео)

“По-добре отколкото да сме затворени. Ресторантът не е канцелария и едно отваряне и затваряне беше пагубно”. Това обяснява Любомир Василев, създател на Motto, Opera, веригата Spaghetti Company. Според него досегашната практика на затваряне е била ужасна за бизнеса.”Само за да заредиш един голям ресторант, колко пари трябват, колко фира има стоката? Да не говорим, че хората остават без работа. В момента е ясно, че печалба няма да има, но поне хората да си взимат заплатите”, описва ситуацията той.

В едното заведение в първия ден на изискването за сертификат заварил само чужденци. Допуска, че на местните клиенти ще им трябва време да свикнат или пък да решат да се ваксинират, ако вече не са го направили.

Не вижда проблем с проверката на клиентите. Тази функция е възложена на хостесите, които настаняват гостите като ползват апликацията за проверка на QR кода на сертификатите. “Не смятам, че това е особен проблем, не знам защо се бунтуват толкова хората. Бях във Виена, в Париж, там си е така и влизането със сертификат си е част от нормалното”, казва той.

Собственици на заведения: По-добре зелен сертификат отколкото да ни затворят

Обяснява, че целият персонал вече е ваксиниран, за което признава, че са били “леко подтикнати” да го направят. “Отдавна следим тенденциите, нямаше как да не стане това. Бяхме готови за тази мярка. И те си знаят. Имат лошия вкус от времето, когато останаха без работа, защото ни затвориха”, описва ситуацията Василев.

“Искаме да работим на всяка цена”

Въпреки множеството критики и забележки към цялостната работа на здравните власти и в частност към въведените мерки сега Стоян Радулов, съдружник в кафе веригата “Мементо” и клуб “Карусел”, казва, че с колегите му искат да работят на всяка цена. “Защото всяко затваряне означава да загубим 30-40 % от персонала, а вече загубихме половината”.

Самият той е ваксиниран, това се отнася и за служителите, макар да смята, че целта е да се употребят произведените ваксини. Затова и според него властите не са съгласни да се признава за сертификат наличието на антитела след преболедуване.

Описва сътресенията в сектора като “ужасни” заради “абсолютно неадекватните” действия на властите като няма предвид само настоящите. Дава пример, че докато държавата говори да въведе таван на таксите на лабораториите, бизнесът вече го е направил. От лабораториите пък първоначално не искали да правят пунктове на открито.

Определя здравното законодателство, свързано с вируса, за малоумно. И смята, че експертите в здравното министерство, които готвят заповеди и регулации в момента, се държат като най-некадърните хора на земята.

Как да изгоним клиент от обществено място?

Метин Алиев, управител и съдружник в Hamachi-ni и Cinecitta (от групата на “Рене кетъринг”, в която влизат още Sushi Bar, Mediterraneo, веригата La Bottega), казва, че настоящите мерки изглеждат логични съобразно броя случаи на новозаразени. Според него те са по-добре от пълно затваряне.

Разказва, че по телефона предупреждават клиентите си, че ще бъдат проверени. “Ако носят сертификат с QR код го сканираме, ако – не проверяваме документите на око”, обяснява той. Допълва, че властите не са дали на бранша изрична инструкция как да става проверката. От разговора се разбира, че в цялото бързане има объркване и той смята, че сертификат имат само ваксинираните А останалите – друг вид документ.

Собственици на заведения: По-добре зелен сертификат отколкото да ни затворят

Казва обаче, че заведенията са обществено място и с колегите му се чудят как да постъпят с клиенти, които например са влезли в заведението докато на входа се проверяват сертификатите на други и се окажат седнали без да имат зелен сертификат. Освен това имат притеснения за това, че не могат да проверят лични документи, за да сравнят, например, дали сертификатът е на същия човек.

Дори на вратата не можем физически да прекратим достъпа до обществено място, каквото по същество е ресторантът. Ако реши някой злонамерено да влезе без сертификат и да седне, не знам как да го изгоним. Не се чувстваме в правото си да хванем някого под мишниците и да го изхвърлим. Нямаме хора, които да хващат други хора под мишниците и да ги изхвърлят, подчертава Алиев.

За персонала казва, че ситуацията по отношение на зеления сертификат е “по-добра от очакваното”. Доста хора са се мобилизирали и се ваксинират. Остават единици тези, които ще заложат на тестовете. А 1 на около 30 души не желае да прави нищо от това и се налага да се разделят.

Още по темата можете да прочетете тук.

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции