<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=127201" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Превозвачите...

София е глобена с 12 млн. лв. от ЕС заради опорочен търг

27 Април 2022
0 5840

Столична община е глобена с 12 милиона лева заради провеждането на опорочена обществена поръчка за ремонта на трасето на трамвай №5 от Съдебната палата до кв. „Княжево“. Ремонтът тече в момента, пише СЕГА.

3000 км пътища ще бъдат ремонтирани през 2022 година

Решението е взето от управителния орган по европейската програма „Региони в растеж“. Санкцията в размер на 25 на сто от общата отпусна сума. Решението е потвърдено на първа съдебна инстанция от Административен съд – София град. То ще бъде обжалвано на следваща съдебна инстанция.

София е глобена с 12 млн. лв. от ЕС заради опорочен търг
Mediapool
Столична община вече загуби част от финансирането за ремонта на централната улица “Граф Игнатиев” по подобен начин. Както и за строителството в зоната около храм-паметника “Александър Невски”.

АПИ обяви обществени поръчки за основен ремонт на близо 200 км пътища

Договорът за реконструкция на релсовия път по бул. “Цар Борис III” бе сключен на 18 януари 2021 г. и е на стойност 40 534 831 лв. без ДДС или над 48 млн. лв с ДДС. 

Поръчката за ремонта бе спечелена от компанията “ВДХ” АД, чийто собственик е бившият шеф в АПИ Велико Желев.

София е глобена с 12 млн. лв. от ЕС заради опорочен търг
Mediapool

Съгласно споразумението, срокът за приключване на част Б от ремонта на трасето (от Съдебната палата до площад „Руски паметник“) е 320 календарни дни. Те се броят от датата на откриването на строителната площадка, което се случи на 10 април 2021 г.

Строител завлича хора с пари за ремонти и изчезва (РЕПОРТАЖ)

Част А на линията (от „Руски паметник“ до кв. „Княжево“) трябва да стане до 730 календарни дни след откриването на обекта, което е към края на 2023 г.

Столична община е била уведомена за санкцията още в средата на юни 2021 г., пише Mediapool.

София е глобена с 12 млн. лв. от ЕС заради опорочен търг
СЕГА
Налице са две големи нарушения, компрометиращи цялата процедура – незаконна методика за оценка на офертите и незаконно отстранен участник в търга.

Градската управа е допуснала твърде неясни критерии на конкурса в частта за организация и за качествено изпълнение на строителството.

Нов път за 3 млн. лева се напука преди да бъде одобрен и вече е за ремонт (видео)

“Методиката е неясна и объркваща, в резултат на което участниците не разполагат с достатъчно информация за оценката на офертите си”, пише в решението на управителния орган на европрограмата.

София е глобена с 12 млн. лв. от ЕС заради опорочен търг
Mediapool

Участниците не са имали информация за това какво съдържание трябва да има техническото предложение, за да получат съответния максимален брой точки. В конкурсната процедура са въведени изисквания, които “създават условия за неравно третиране на участниците, както и неяснота относно начина на подготовка на техническите им предложения”, обясни съдът.

Вижте един абсурден път, чиито ремонт струва над 4 милиона (РЕПОРТАЖ)

Незаконно отстранения участник в търга е обединението “ГеостройЮнайтид Груп-Трансроментрстой”. Конкурсната комисия неправилно е сметнала една от фирмите в обединението като подизпълнител. В случая става дума за равностоен участник в обединението, който допълва неговия капацитет за изпълнение на задачата. Въпреки това обединението е отстранено от конкурса.

София е глобена с 12 млн. лв. от ЕС заради опорочен търг

Източник и снимки: СЕГА, Mediapool

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции