<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=108462" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Луна бие Воле...

София готви сериозно увеличение на тарифите на такситата

18 Ноември 2021
0 558

София готви сериозно увеличение на тарифите на такситата, предава Сега.

От Националният таксиметров синдикат настояват пред Столична община минималната дневна тарифа да достигне 1,41 лв./км, а минималната нощна – 1,75 лв./км при настаящи цени съответно 0,77 лв. и 0,88 лв. От таксиметровия синдикат изчисляват, че себестойността на километър пробег на такситата в момента е 97 стотинки, към което искат да се прибави и 45 на сто “печалба” за шофьора, която де факто представлява неговата заплата. Това е с почти 40 стотинки повече от цените, на които са се спрели общинските съветници. 

Таксиметровите шофьори в София искат двойно увеличение на цените си

Решението на Столична община

В началото на следващата седмица ще стане ясно с колко точно ще поскъпнат таксиметровите услуги в София от Нова година, като най-вероятно до края на месеца тези тарифи ще бъдат гласувани от Столичния общински съвет. Това стана ясно на последното заседание на транспортната комисия в софийския парламент. На него се разбра, че общинските съветници ще избират измежду два варианта за увеличение на тарифите на таксиметровите услуги в Столична община. Известно е, че съгласно Закона за автомобилните превози общинските съвети определят и гласуват долната и горната граница на цените, по които таксикомпаниите возят клиентите си.

София готви сериозно увеличение на тарифите на такситата
Снимка: БулФото
Какви са разглежданите варианти

Единият вариант предвижда минималната дневна тарифа за возене в такси да стане 1,03 лв. км., а минималната нощна – 1,18 лв.км. Второто предложение е двете минимални тарифи да се вдигнат до 1,05 лв през деня и до 1,21 лв. през нощта. В тази калкулация е включена и прогнозната инфлация за 2022 г. Това означава при първия вариант увеличението на таксиметровата услуга да е с около 30 на сто, а при втория – с около 33 на сто. В момента минималната дневна тарифа е 0,77 лв., а минималната нощна – 0,88 лв. И в двата работни варианта не се споменава нищо как срещу увеличението на цените таксиметровият бранш ще предложи по-добра услуга на клиентите си. 

Няма достатъчно таксиметрови шофьори в София, искат и нов скок на цените

Заради голямата конкуренция (издадени са над 5500 разрешения за таксита по данни на СО) и заради ограничения пазар почти всички превозвачи в София возят на минималните тарифи. Затова определянето на този праг към момента пречи за постигането на съгласие между бранша и Столична община.  

София готви сериозно увеличение на тарифите на такситата

Проектодокладът предвижда новите цени да влязат в сила от 1 януари 2022 г. Таксиметровите фирми в София искат още по-сериозно повишаване на цената на услугите си. Браншът мотивира искането си с това, че действащите минимални и максимални тарифи са в сила от 2012 г. Оттогава те не били променяни, въпреки че междувременно горивата са поскъпнали, както и останалите разходи на таксиметровите водачи.

Исканията на таксиметровите компании

През септември браншовите сдружения на таксиметровите шофьори поискаха още цените на таксиметровата услуга да се определят ежегодно по методология, която още не е разработена. Останалите браншови сдружения подкрепиха исканията на Националния таксиметров синдикат. Те коментираха, че в най-лошия случай СОС трябва да направи така, че през 2022 г. сегашните максимални тарифи да станат минимални. Искане, което все още не е изпълнено във вариантите с предложенията на столичните общинари.    

Освен още по-сериозно вдигане на цените на таксиметровите услуги, големите компании поискаха още Столична община да въведе единна тарифа за целия град, която да замести минималните и максималните ставки. „Това е направено вече в Германия, Белгия, Дания и Швеция. Единната тарифа е гаранция, че пътникът ще получава услугата на една цена без значение с коя компания се вози“, мотивираха се таксиметровите организации. 

София готви сериозно увеличение на тарифите на такситата

Източник: Сега

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции