<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=161952" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Илиян Василе...

София харчи 70 000 лева за дигитализация на приема в детските градини при безплатен проект

31 Януари 2023
0 211

София харчи 70 000 лева за дигитализация на приема в детските градини при безплатен проект, пише „Дневник“.

Преди това Столична община е възложила на общинската структура „Софияплан“ да събере данни и изготви анализ съвместно с института GATE към Софийския университет, което те и са направили, при това безплатно. Целта е да бъде подобрена методиката за прием в детските градини, което, както знаем е голям проблем на София. Само че зам.-кметът по дигитализация Генчо Керезов намира разработката за безполезна и обявява търг за външен изпълнител.

София харчи 70 000 лева за дигитализация на приема в детските градини при безплатен проект
БулФото

Нови промени в правилата за прием в детски градини в София

„Тази обществена поръчка е типичен пример как в Столичната община лявата ръка не иска да знае какво прави дясната. Могат да обявят обществена поръчка, да похарчат пари, но не и да търсят начин как да не се похарчат. Те предпочитат външен изпълнител да им свърши работата, защото другото изисква да вникнеш в нещата, а и да се работи координирано и подредено“, коментира арх. Любо Георгиев, бивш директор на „Софияплан“.

Обществената поръчка

До края на своя мандат Керезов трябва да събере в Data lake всички данни за градините в София. Това включва броя на семействата в близост до дадена детска градина, какъв е приемът, колко са некласираните и т.н. Резултатите от това проучване трябва да послужат за основа за ново райониране от 2024 година. То ще се опре на практиката с районирането на училищата.

Три фирми са подали оферти за поръчката на 6 декември 2022 година, но две седмици по-късно поръчката е спряна. От Столична община твърдят, че причината е не в това, че вече има изготвен проект, а в пропуск в заданието.

Според Керезов от GATE цяла година и половина не са могли да разберат какво точно се иска от тях. Директорът на GATE проф. Силвия Илиева обаче е на друго мнение.

„Със зам.-кмета по дигитализацията (Керезов) бяха дискутирани възможности за интегрирането на разработения модел в системата за прием в детските градини. Открихме възможности за бъдещо развитие към анализ на достъпността не само на пешеходно разстояние, но и използването на градския транспорт. Столичната община е в правомощие да решава дали да внедри една или друга разработка“, казва тя.

София харчи 70 000 лева за дигитализация на приема в детските градини при безплатен проект

Прочети повече Прочети малко

Коментари

  • Пред-последен

    31 Януари 2023

    FUN - дъкова !!!

Реакции