<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=144121" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Европейска с...

София ще има парно през зимата, а държавата ще търси инвеститор за “Топлофикация”

12 Септември 2022
1 79

Общинското дружество “Топлофикация-София” е подписало договор за доставка на газ с държавната компания “Булгаргаз” за следващата 2023 г.

“Доставките на газ са гарантирани”, заяви председателят на Общинския съвет Георги Георгиев (ГЕРБ) на брифинг, на който присъстваше и енергийният министър Росен Христов.

Столична община търси инвеститор, който да вложи 800 млн. лева в “Топлофикация – София” (видео)

София ще има парно през зимата, а държавата ще търси инвеститор за &#8220;Топлофикация&#8221;
iStock

Договорът започва да действа от 1 януари 2023 г.

“От 7 ч. на 1 януари 2023 г. до края на годината всички необходими количества природен газ за София ще бъдат осигурени, за което благодаря на министъра и на дружеството (“Булгаргаз“ – б.а.) за бързата реакция. Това е първият голям резултат, който постигна междуведомствената работна група, в която участват представители и на всички политически сили в съвета, за оздравяването на “Топлофикация София”, посочи Георгиев.

Вижте как “Топлофикация София” ще преизчисли изравнителните сметки (видео)

София ще има парно през зимата, а държавата ще търси инвеститор за &#8220;Топлофикация&#8221;
iStock

Огромните дългове на топлофикацията обаче не са изчезнали. Към момента дружеството има 743 млн. лева задължения. То трупа по няколко милиона лева дългове на месец. Затова се и очаква, че Столична община ще прехвърли дружеството на държавата и сделката ще е дълг срещу собственост. Ще се искат обаче гаранции, че компанията ще остане публична.

А държавата в лицето на Министерството на енергетиката пък ще търси частен инвеститор и оператор на “Топлофикация”. Ще се проведе търг и всички големи енергийни компании ще бъдат поканени. Засега има сведения, че “Веолия” и “Контур Глобал” проявяват интерес.

София ще има парно през зимата, а държавата ще търси инвеститор за “Топлофикация”

Източник: Mediapool

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции