<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=124125" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Столтенберг: ...

Сотир Цацаров съди Кирил Петков за 15 000 лева

30 Март 2022
1 442

Бившият председател на антикорупционната комисия (КПКОНПИ) Сотир Цацаров е завел гражданско дело срещу премиера Кирил Петков, информира “Сега”.

Настоящият върховен прокурор претендира да получи 15 000 лв. обезщетение за непозволено увреждане по Закона за задълженията и договорите. Той гласи, че “всеки е длъжен да поправи вредите, които виновно е причинил другиму. Във всички случаи на непозволено увреждане вината се предполага до доказване на противното”.

Бившият шеф на КПКОНПИ е завел делото срещу премиера заради негови изказвания на 14 януари. Тогава Петков се включи в новините на bTV, за да съобщи, че Цацаров е с отнет достъп до класифицирана информация.

Цацаров се връща в Прокуратурата, вижте кой ще оглави КПКОНПИ до избирането на нов шеф

Сотир Цацаров внесе оставката си в парламента

По този начин българският премиер е внушил, че Сотир Цацаров е подал оставка от поста си в КПКОНПИ заради отнетия допуск. Всъщност обаче не било така, защото той подал оставка ден преди да му бъде спрян достъпът до държавна тайна, се посочва в исковата молба.

Кирил Петков: Има последствия от изнесената от Цацаров секретна информация (видео)

По-късно на 25 февруари Държавната комисия по сигурността на информацията (ДКСИ) възстанови достъпа му до секретна информация. Самият Цацаров обяви тогава, че ДАНС е била принудена да го остави без достъп до класифицирана информация от премиера Кирил Петков и вътрешния министър Бойко Рашков. От неговите обяснения се разбра, че поводът да остане без допуск е скандалът “ЦУМ-гейт”.

Цацаров поиска и прокуратурата да го провери, заради думите на Петков, че “има последствия от изнесената от Цацаров класифицирана информация и случаят вероятно ще бъде предаден на прокуратурата”. Прокуратурата го стори със завидна бързина и отказа да го разследва. Не е ясно с какви мотиви ДКСИ върна допуска на Цацаров, нито дали ДАНС обжалва това решение.

Сотир Цацаров е завел още едно дело за 15 000 лв. и срещу бившия военен министър Бойко Ноев.

Поводът е интервю на Ноев пред bTV, в което той казва, че “Бойко Методиев Борисов заедно с Гешев и Цацаров са основните проводници на руското влияние в България”. Съдът обаче е открил пропуски в молбата и Цацаров трябва да ги отстрани, за да ѝ бъде даден ход. Не била платена и такса от 80 лв.

Сотир Цацаров съди Кирил Петков за 15 000 лева

Източник: “Сега”

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции