<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=35459" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Ракетата Crew Dr...

Space X изпрати израелски космически апарат към Луната (видео)

04 Март 2019
0 2265

На 21 февруари Израел изстреля в Космоса лунната сонда "Берешит" с ракета-носител "Falcon-9" на частната американска компания "Space X". Oчаква се тя кацне до средата на април и да работи на лунната повърхност не повече от 2-3 дни, като през това време ще направи снимки и измервания на магнитното поле на спътника ни.

 

В случай, че апаратът направи успешно кацане, Израел ще стане четвъртата нация с подобно постижение след Съветския съюз, САЩ и Китай и първата частно финансирана успешна мисия.

 

Според много експерти, Луната вече няма да бъде толкова недостъпна дестинация и частни фирми по целия свят вече работят по проекти, като се надяват да изпратят проби към лунната повърхност през следващото десетилитие. 

 

Те виждат изцяло нов бизнес модел и някои от тях като "Astrobotic" и "Ispace" искат да станат лунни доставчици. Те ще предлагат доставки за учени и организации, които искат да изпратят инструменти и техника до Луната. 

 

Други като "Moon Express" я виждат като източник на ресурси и са заинтересовани от минералите и повърхностните депозити от замръзнала вода в кратерите на южния й и северен полюс.

 

Тези факти дават предпоставка за една "експлозия" от мисии към Луната в следващите години, но за да се случи това обаче, "Берешит" първо трябва да направи успешно кацане. 

 

На 24 февруари сондата запали двигателите си, което й помогна да увеличи орбитата си около Земята. Планът е учените да продължат с такива действия, докато "Берешит" не достигне лунната орбита.

 

Независимо от успеха на мисията, е пределно ясно, че в близките няколко години определено ще видим много повече частни фирми в надпревара към най-близкото до Земята небесно тяло.

 

Източник: The Verge

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции