<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=78023" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Тръмп написа ...

Space X изстреля успешно първия си екипаж до Международната космическа станция (видео)

16 Ноември 2020
0 260

SpaceX изстреля успешно първия си космически кораб на оперативна мисия до Международната космическа станция (МКС), предаде Булевард България.

На борда на капсулата Crew Dragon, която бе скачена към ракетата Falcon 9, се намират четирима астронавти. Те полетяха от Космическия център „Кенеди“ във Флорида.

Space X изстреля успешно първия си екипаж до Международната космическа станция (видео)

Тази неделя астронавтите на NASA Майкъл Хопкинс, Виктор Гловър и Шанън Уокър, както и Соичи Ногучи от Японската космическа агенция, излетяха в орбита и се очаква да се скачат към МКС в понеделник вечерта. Това означава, че екипажът ще прекара 27 часа в орбита, преди космическият кораб да се спусне бавно към крайната си дестинация.

Crew-1 е много важна за SpaceX и NASA, тъй като това е първата напълно оперативна мисия с екипаж. Тя последва тестовия полет на Дъглас Хърли и Робърт Бенкин, които излетяха към МКС през май.

Уокър и Ногучи са завършили физика и SpaceX разчитат на тях да извършат всякакви видове експерименти по време на шестмесечния им престой на МКС. В това число влиза проучване за това как микрогравитацията засяга човешката сърдечна тъкан. Астронавтите ще засадят и репички в Космоса, за да разберат дали могат сами да си осигуряват храна, докато са на станцията.

Илон Мъск и НАСА изпращат Том Круз в открития космос за снимките на нов филм

Мисията в неделя беше под въпрос, след като изпълнителният директор на SpaceX Илон Мъск разкри в Twitter, че изпитва симптоми на Covid-19 и че е дал положителна проба. NASA трябваше да извърши тестове на контактните лица, за да бъде убедена, че нито един участник в оперативната програма не е засегнат. Оказа се, че всичко е под контрол.

Илон Мъск е дал положителен и отрицателен тест за Covid-19 в един и същи ден

Близо десетилетие САЩ нямаше възможността да изпраща астронавти в Космоса със свои кораби. Това се случи след оттеглянето на програмата Space Shuttle през 2011. Космическата агенция трябваше да разчита на руския „Союз“, за да придвижва астронавти до МКС. През 2009 на станцията имаше едновременно 13 души, а после останаха максимум трима, което означаваше по-малка възможност за провеждане на експерименти и по-слаба поддръжка на МКС. С новата мисия там вече ще има 7 човека.

Space X изстреля успешно първия си екипаж до Международната космическа станция (видео)

SpaceX разработи капсулата Crew Dragon по специална програма на NASA. Космическата агенция за първи път в своята история предостави развитието на дизайна и цялото тестване на частна компания. Тя дори сключи два договора с фирмата на Мъск на обща стойност 6,6 млрд. долара, предназначени за разработването на космическия кораб Starliner. Той ще бъде готов следващата година.

Starliner ще е собственост на SpaceX и Boeing, а NASA е само клиент, който изпраща астронавтите си в Космоса. Това означава, че двете компании ще могат да използват космическия кораб, за да предлагат пътувания на туристи, изследователи или на всички, които могат да платят над 50 млн. долара за полет над Земята.

Източник: Булевард България

Видео: YouTube/C-span

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции