<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=130068" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Напрежение н...

“Спаси София” показа какви са заплатите на общинските транспортни шефове

19 Май 2022
0 6118

„Спаси София“ изнесоха данни за заплатите на шефовете в Центъра за градска мобилност и в трите общински транспортни дружества – „Столичен автотранспорт“, „Столичен електротранспорт“ и в „Метрополитен“.

Това стана само ден, след като от организацията показаха, че управляващите в София от ГЕРБ организират и активно участват в в протеста на работещите в “Градски транспорт”.

Три протестни шествия блокират София на 18 май (видео)

„4 млн. лв. на мандат отиват само за заплати на двадесетте члена на съветите на директори на общинските транспортни дружества с множество дублиращи се функции“, коментират от гражданското сдружение.

&#8220;Спаси София&#8221; показа какви са заплатите на общинските транспортни шефове

Данните показват, че най-високи са възнагражденията в ЦГМ, където работят администраторите в градския транспорт в София. Дружеството е шапката и прибира приходите на останалите три транспортни фирми на Столична община. Директорите в центъра – общо пет човека, си разделят по 374 000 лв. на година, докато членовете на съветите на директорите на “Столичен електротранспорт” например получават заедно 230 000 лв. годишно.

Разходът в “Столичен автотранспорт” е 175 000 лв. на година, а директорът на фирмата Слав Монов, сключил редица скандални сделки, получава 53 000 лв. през 2021 г., съобщават от „Спаси София“. Членовете на съвета на директорите на  “Метрополитен” пък си делят по 265 000 лв. на година. 

Оставка на кмета на София Йорданка Фандъкова заради кризата с обществения превоз в столицата

“Оказва се, че докато кметът Фандъкова заплашва софиянци, че ще им спре транспорта, защото няма пари за заплати на работниците, плащаме изключително щедри заплати на огромни и ненужни бордове на директори по време на безпрецедентна криза. Ето защо няма пари за градския транспорт – всичко отива в скандални и опорочени търгове и скъпо трудоустрояване на лоялни партийни кадри!” – заяви Андрей Зографски от „Спаси София“.

От неправителствената организация припомнят и последните скандали, в които се замесиха ръководствата на общинските транспортни дружества.

&#8220;Спаси София&#8221; показа какви са заплатите на общинските транспортни шефове

“Скандални и неприемливи са данните, че „Столичен автотранспорт е сключил договор с посредник за доставка на газ на двойно по-високи от пазарните цени. Управляващите от ГЕРБ са сключили сделката с директно договаряне, без търг и с огромна комисионна за фирмата – посредник. Само за март надценката е над 2.5 млн. лв. – общински пари, които са отишли в частен джоб заради лошо управление. Цялата отговорност за този пир по време на най-дълбоката криза е в управлението на столицата начело с г-жа Фандъкова”, заявява лидерът на „Спаси София“ и общински съветник Борис Бонев.

Това е поредното скандално разкритие за лошото управление на транспорта в София, коментират от „Спаси София“

Организацията припомня и за ремонта на общежитието в „Дружба“ за 3 млн. лв. на десетократно завишени цени, който бе възложен от същия директор на общинско предприятие, сключило и договора за доставка на скъп газ.

“Нека си спомним и как управляващите от ГЕРБ, начело с председателя на СОС Георги Георгиев, искаха да подарят 3 млн. лв. на частния превозвач МТК заради “случайно” сгрешена формула за изчисление на разходите. Това е поредното доказателство, че градският транспорт в София се източва, вместо да се управлява отговорно и затова в момента той се намира в тази криза”, заявява Борис Бонев.

„Спаси София“ припомня за своето предложение за закриване на ЦГМ и сливането на всички дублиращи се структури в единна компания с което ще бъдат премахнати десетките директорски позиции с високи заплати, секретарки, дублирани отдели, служебни коли. По този начин разходите ще бъдат драстично намалени, процесите – оптимизирани, а новата структура ще бъде значително по-ефективно управлявана.

Финансова помощ за София само срещу смели реформи

Според Бонев държавата трябва да отпусне помощ за София само срещу смели реформи, ясен план и чувствителни подобрения в градския транспорт.

“Безобразно е да се търсят 220 милиона от парите на всички български граждани, за да се финансира безотговорното управление на ГЕРБ и Фандъкова в София и корупцията, която са инсталирали. Без сериозни реформи милионите просто ще бъдат налети за огромните заплати на раздутите общински предприятия, за скандални търгове като за ремонта на общежитието в “Дружба” и за съмнителни посредници за доставка на газ на двойни и тройни цени. Това като граждани не трябва да го допуснем, не само защото става въпрос за нашите пари, но и защото лошото управление на Фандъкова в София не трябва да бъде поощрявано да продължава да ограбва София!”, коментира Бонев.

Сдружението припомня и че билетната система, за която ЦГМ плати колосалните почти 100 млн. лв., все още не е въведена тъй като управляващите от ГЕРБ не приемат нова билетна политика, която да направи пътуванията по-изгодни и удобни за гражданите.

“Спаси София” показа какви са заплатите на общинските транспортни шефове

Източник: в. “Сега”

Снимки: БулФото

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции