<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=111600" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Вижте как чуж...

Спечелихме ли от включването на Китай в международната търговия?

13 Декември 2021
0 118

Спечелихме ли от включването на Китай в международната търговия? Отговор търси публикация на “Дойче веле“.

На 11-и декември 2001-а година на срещата на върха на Световната търговска организация в Доха Китай е приет в организацията. Китайският министър на търговията Ши Гуаншен изтъква, че влизането на Народната република в СТО ще е от полза както за Китай, така и за целия свят.

“Европа губи водещата си роля”

Сбъднаха ли се тези надежди? Ако се погледнат числата, за 20 години Китай е спечелил от членството си изключително много. Брутният вътрешен продукт се удвоява на всеки седем години, от 2009-а година Народната република е световен шампион в износа, а от 2010-а година е втората по големина икономика в света.

Спечелихме ли от включването на Китай в международната търговия?
Председателят на Търговската камара на ЕС в Пекин Йорг Вутке казва, че и западните нации са спечелили, тъй като правят добри сделки в Китай и се развиват едновременно с азиатската държава.

“Първите седем-осем години след присъединяването на Китай към СТО бяха много, много добри”, смята Вутке. “Китай се отвори”. След което обаче нещата се променят: колапсът на международната финансова система през 2008-2009-а година доведе дотам, че Европа загуби своята функция на пример за подражание, допълва експертът. 

Китайската държавна икономика налива огромни суми в националния пазар и успява да излезе по-бързо от кризата. Същевременно китайците започват да пресмятат. В интервю за АРД през 2011-а година директорът на центъра на СТО в Шанхай Фън Джун заявява следното: “Да вземем за пример един финландски мобилен телефон. Китайското участие в добавената стойност на продукта не достига и десет процента от продажната цена. Докато в Европа производителите получават половината от продажната цена. Статистиките за съжаление не показват това”, казва той. “И повечето хора мислят, че най-много печели мястото на производството”.

Китайските заплати са нараснали рязко

Китай дълго време бе смятан за място, където може да се произвежда евтино. И до днес гледа на себе си като на развиваща се страна. Но заплатите във фабриките, офисите и в строителството са скочили много. Днес Китай е високотехнологична страна с дигитални концерни, някои от които са по-големи от американските.

Изпълнил ли е Китай ангажиментите си към СТО? От 2001-а година насам в организацията са постъпили почти 50 жалби срещу Китай. Става дума за пиратски копия, за дъмпингови цени и за държавно подкрепяно производство.

В сферата на пиратските копия ситуацията се е подобрила значително, казва Йорг Вутке. Въпреки това според него все още съществуват много високи бариери за бизнеса с Китай. “За нас определено беше потискащо това, че ни допускат до пазара едва тогава, когато той толкова много се е развил, че вече нямаме шанс. Сега, след 20 години, е ясно, че делът на европейските банки в Китай е едва 0,2 процента, в застрахователния бизнес – два процента.” Китай вече разполага с глобални лидери в редица сфери – при вятърните турбини, в соларния бранш, при влаковете, изтъква Вутке. Китай е попил западните технологии и сега продава “нашите влакове с друго оформление на Саудитска Арабия или в Африка”.

Държавните концерни като глобални шампиони

Намеренията на Китай са да изведе своите национални шампиони на върха още през 2025-а година. Повечето от тях са държавни концерни с буквално неизчерпаеми парични източници. Федералният съюз на германската индустрия (BDI) не храни особено големи надежди, че в Китай частната предприемаческа инициатива ще стане възможна. И макар председателят на Европейската търговска камара в Пекин Йорг Вутке да вярва, че Народната република ще продължи да има нужда от западните си партньори, вижда и сериозни проблеми: “Да откраднеш рецептата за шампоан, предназначен за по-плътните китайски коси, е едно. Но ако произвеждам продукт, който би трябвало да поддържа фирмата ми в следващите 30 години, със сигурност не бих искал китайското правителство да ме наблюдава. Със законодателството в сферата на сигурност нещата стоят така, че става все по-трудно”.

Вутке настоява за политическа подкрепа на европейско ниво. “Смятам, че те ни показаха, че индустриалната политика е важна и не всичко трябва да бъде предоставено на пазарите”, смята той. “Трябва да признаем, че Китай действително ни е променил. А си представяхме всичко другояче – че ние ще повлияем на Китай”, допълва Вутке. 

Спечелихме ли от включването на Китай в международната търговия?

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции