<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=117357" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Цацаров ще пр...

Спецпрокуратурата реши да провери възможно ли е Пеевски да е извършил престъпление

02 Февруари 2022
0 396

Спецпрокуратурата реши да провери възможно ли е Пеевски да е извършил престъпление, съобщават от институцията.

Специализираната прокуратура се самосезира по изнесена на 05.01.2022 г. информация в електронното издание на в. „Капитал“ относно твърдения за извършено престъпление от народен представител, включен в списъка „Магнитски“, съобщават  от държавното обвинение.

На основание на чл. 145 от Закона за съдебната власт наблюдаващ прокурор е разпоредил извършване на проверка на КПКОНПИ.
Спецпрокуратурата реши да провери възможно ли е  Пеевски да е извършил престъпление

Сваляне на имунитета на Пеевски поиска ГДБОП

Впоследствие към прокурорската преписка са присъединени два сходни сигнала на Гражданско движение „Боец“. Първоначално сигналите са внесени в ГДБОП-МВР. Същинска проверка по случая от органите на ГДБОП-МВР не е извършвана, предвид обстоятелството, че сигналите са насочени срещу лице, което е народен представител, съответно се ползва с имунитет, съгласно чл. 70 от Конституцията на Република България, се казва в съобщението на прокуратурата. По тази причина сигналите са препратени по компетентност на Специализираната прокуратура, тъй като са срещу лице, което има качеството на народен представител – висша публична длъжност съгласно чл. 6 от Закона за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество.

След приключване на проверката, с оглед високия медиен интерес, Специализираната прокуратура ще предостави допълнителна информация.

Спецпрокуратурата реши да провери възможно ли е Пеевски да е извършил престъпление

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции