<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=148785" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Желание на Дж...

Сръбският парламент избра новото правителство с премиер Ана Бърнабич (видео)

27 Октомври 2022
0 115

Сръбският парламент избра новото правителство с премиер Ана Бърнабич.

В кабинета влизат представители на Сръбската прогресивна партия на президента Александър Вучич, на Социалистическата партия и на други коалиционни партньори. В речта си пред депутатите Бърнабич припомни, че при представянето на програмата си преди две години във времето на пандемията от коронавирус, всички са очаквали по-добри времена за страните. Но ето, че сега светът е изправен пред още по-големи предизвикателства и предишните събития могат да дадат поуки за настоящето.

Снощи депутатите гласуваха министрите от кабинета с мнозинство от 157 гласа “за” при 225 присъстващи в Скупщината. 68 бяха против, а въздържали се нямаше.

Косово в Сърбия

Ана Бърнабич и министрите положиха клетва, с което официално започна техният мандат. Текстът на клетвата гласи:

“Заклевам се във вярност към Република Сърбия и се задължавам с честта си да спазвам Конституцията и закона, да изпълнявам задълженията си като член на правителството съвестно, отговорно и всеотдайно и ще се се ангажирам със запазването на Косово и Метохия в рамките на Република Сърбия“.

Премиерът на Косово предупреди за вероятен конфликт със Сърбия

На полагането на клетвата присъстваха президентът Александър Вучич, членове на дипломатическия корпус, както и представители на религиозни общности.

Сръбският парламент избра новото правителство с премиер Ана Бърнабич (видео)
Санкциите срещу Русия

Сърбия: ЕС е част от миналото, Русия е бъдещето

Тя отбеляза, че тя ще бъде премиер на страна, която отказва да  наложи санкции на Русия. Тя ще направи това въпреки призивите на Европейския съюз и западни официални представители. Бърнабич каза, че независимо от  всички проблеми и разногласия, Сърбия остава ангажирана с присъединяването към ЕС и ще продължи процеса от реформи. Правителството също остава ангажирано с диалога с Косово, но преди да бъдат постигнати нови споразумения за нормализиране на  отношенията, трябва изцяло да бъдат изпълнени споразуменията от Брюксел, отбеляза тя.

Първият ЛГБТ премиер на Сърбия

Ана Бърнабич е сръбски политик и настоящ министър председател на Република Сръбска. През август 2016 г. е назначена за министър на държавната администрация и местното самоуправление в правителството на Сърбия. Освен това е председател на Съвета за иновативно предприемачество и информационни технологии в правителството на Сърбия, както и на Републиканския съвет за национални малцинства и заместник-председателка на Републиканския съвет за реформа на публичната администрация. Бърнабич е първият ЛГБТ премиер на Сърбия.

Сръбският парламент избра новото правителство с премиер Ана Бърнабич

Видео: YouTube/KTV Televizija – Zvanični kanal

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции