<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=147438" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Повдигнаха о...

Старите коли ще бъдат забранени в центъра на Пловдив

13 Октомври 2022
0 1185

Старите коли скоро ще бъдат забранени в центъра на Пловдив. Решението е на Общинския съвет, с 44 гласа “за” и нито един “против” или “въздържал се”.

От общината заявиха, че целят да въведат зони с ниски емисии на вредните вещества (замърсители на атмосферния въздух).

Отказаха достъп до автобус на незрящ мъж и кучето му водач (видео)

Това важи за бензиновите коли с Евро 1, 2 и част от Евро 3, произведени до 01.01.1998. Очаква се около 40% от шофьорите в града на тепетата да бъдат засегнати.

Старите коли ще бъдат забранени в центъра на Пловдив
iStock
Началото на ограниченията ще бъде 15 октомври, когато започва и отоплителният сезон.

А краят ще бъде 15 март.

Община Пловдив цели да подобри качеството на атмосферния въздух на територията на града.

Друго предложение, което цели същото нещо, е вдигането на цената на “синя зона”. Идеята е повече хора да прибягват до алтернативни методи за транспортация, като градски транспорт и велосипеди.

Тийнейджър открадна автобус, за да се види с гаджето си, но бе арестуван (видео)

Много градове се опитват да ограничат карането на коли в големите градове, за да се подобри нивото на въздуха, който дишаме. Столична община пък въвеждаше “зелен билет” за градския транспорт, който бе на цена 1 лев и важеше за цял ден и всякакъв превоз.

“Въвеждаше”, защото от доста време не сме чували за него. Инициативата започна преди няколко години, защото софиянци се оплакваха от опасно мръсния въздух. Билетът нашумя, пуснаха го няколко пъти и след това изчезна безследно.

Старите коли ще бъдат забранени в центъра на Пловдив
iStock

Градският транспорт на много места не е достатъчно удобен или достъпен за живущите. Закъсняващи автобуси, постоянни прекачвания, разбити спирки, спирки без навес, претъпкани превозни средства – само част от причините, заради които много хора избират да пътуват със собствено превозно средство.

Отново нападнаха автобус на градския транспорт в Пловдив (видео)

Макар идеята на Община Пловдив да се практикува в много европейски градове, не може да се игнорира възможността за много хора животът да стане доста по-труден. Такава забрана може да значи, че пловдивчани няма да ходят лесно до работа, например.

Заедно с ограничението би следвало да бъде измислен е метод за компенсация, като например карта за транспортната градска мрежа.

Старите коли скоро ще бъдат забранени в центъра на Пловдив

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции