<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=128252" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Началник в Съ...

Столтенберг: Конфликтът в Украйна ще продължи години

07 Май 2022
0 630

Столтенберг: Конфликтът в Украйна ще продължи години – Това заяви генералният секретар на Северноатлантическия алианс в интервю за вестник “Велт ам Зонтаг”, цитирано от NOVA.

“За съжаление, трябва да сме готови за продължителна война в Украйна. Тя може да се проточи с месеци или дори години. В дългосрочен план Украйна не може да се защитава само с оръжия от съветската епоха. Трябва да премине към модерни западни оръжия”, каза той. 

Според генералния секретар трябва да се направи всичко възможно, за да се предотврати разпространението на конфликта в други страни. “Ето защо не изпращаме войски на НАТО в Украйна”, обясни Столтенберг. “Ние подкрепяме тази страна, но НАТО съзнателно не е страна във войната.

Столтенберг: Конфликтът в Украйна ще продължи години

Ето с какво помагат на Украйна държавите от НАТО

Ако Швеция и Финландия подадат молба за присъединяване към НАТО, те ще получат известна подкрепа от алианса през преходния период – от момента на подаване на молбата до одобрението от парламентите на алианса, каза Йенс Столтенберг.

“Една страна получава пълна защита в момента, в който стане пълноправен член. Но ако двете страни подадат молба за членство, в преходния етап … съм сигурен, че на Швеция и Финландия могат да бъдат предоставени подходящи гаранции за сигурност”, каза той.

Столтенберг също така заяви, че вратата на алианса остава отворена. Според него Швеция и Финландия “вече отговарят на почти всички стандарти на НАТО”.

“Ако те решат да се присъединят, това ще укрепи алианса и сигурността в Европа”, заяви генералният секретар. 

Столтенберг: Конфликтът в Украйна ще продължи години

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции