<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=117516" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Нови сигнали ...

Стотици хора се оплакват тормоз и недохранване в домове за възрастни в Европа (видео)

03 Февруари 2022
0 361

Стотици хора се оплакват тормоз и недохранване в домове за възрастни в Европа, съобщава bTV.

Разкази свидетелстват за физически и психически тормоз, недохранване и липса на хигиена.

Скандалът избухна с излизането на книгата “Гробарите”. В продължение на три години авторът събира над 250 свидетелски показания на пациенти, техни роднини, служители на френската частна компания.

Фирмата е собственик на домове в 23 държави. Разтърсващите разкрития показват паралелно схемите за печалба и за икономии в ущърб на пациентите.

Стотици хора се оплакват тормоз и недохранване в домове за възрастни в Европа (видео)

Жена със сигнал за нарушения, довели до смъртта на майка ѝ, в дом за възрастни (РЕПОРТАЖ)

Авторът на книгата твърди, че са му предложени 15 млн. евро, за да не я издава.

“Някои пациенти не са почистени до 11-12 часa. Стоят с мръсните памперси, просто защото персоналът няма време”, разказва Клаудия Рекингер, синдикален работник в Белгия.

„Няма кой да ни замести. Затова правим минималното. Имаме вулгарно съкращение, което означава, че не правим пълния тоалет“, казва служител в дом в Белгия.

Част от персонала призовава да не се правят заключения за цялата верига домове.

„Това е несправедливо. Това е обида за медицинските служители, които се раздадоха изцяло в продължение на две години, даже и преди епидемията. Тъжно е да се разпространяват недоказани твърдения“, обясни Гаел Тири, лекар в дом в Белгия.

През последните часове стана известно, че шефът на компания, който вече е уволнен, преди няколко месеца е спечелил над половин милион евро от продажба на акции на фирмата. Разследване ще установи дали той е знаел за книгата с разкрития и е предвидил борсовия срив, който тя причини.

Ако се докаже, че ген. директор на веригата за домове за възрастни хора е знаел, че ще излезе книга и затова е подал акциите през есента на миналата година, той подлежи на изключително тежка наказателна отговорност.

Стотици хора се оплакват тормоз и недохранване в домове за възрастни в Европа

Източник и видео: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции