<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=113291" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Лекари искат ...

Страничните ефекти от ваксините: кои от тях наистина съществуват

28 Декември 2021
0 35541

Страничните ефекти от ваксините: кои от тях наистина съществуват? Отговор дава материал на Deutsche Welle.

Според Германското дружество по имунология, типичните оплаквания след ваксинация са болка на мястото на инжектиране, умора и главоболие, болки в мускулите, втрисане и температура. “Тези реакции са израз на желания сблъсък на имунната система с ваксината и обикновено отшумяват напълно след няколко дни“, заключват от института “Роберт Кох”. 

Тежките странични реакции са изключително редки

От института “Паул Ерлих”, който отговаря за сигурността на ваксините, периодично публикуват доклади по темата. Последният е от 23-и декември и се основава на 123 милиона дози, поставени в цяла Германия до края на ноември. Констатират се 1,6 случая на особени реакции на всеки 1000 дози – това съответства на около 0,16 процента. Ако се вземат предвид само тежките странични реакции, стойността е 0,2 съмнителни случая на 1000 дози ваксина, или 0,02 промила.

Страничните ефекти от ваксините: кои от тях наистина съществуват

Има ли дълготрайни странични ефекти от ваксините? Ето какво казват фактите

Под “тежки реакции” се разбират състояния, които са смъртоносни или опасни за живота. И такива, които изискват болнично лечение или водят до дълготрайни последици. Съгласно германския Закон за защита от инфекции, тежките нежелани реакции трябва да бъдат докладвани, ако “надхвърлят обичайната степен на реакция на ваксинация”.

В последния доклад на “Паул Ерлих” сред “много редките рискове на ваксините срещу Covid-19” са изредени: алергии (анафилактични реакции), миокардит и перикардит, възпаление на нервите, синдром на Гилен-Баре и кръвни съсиреци (тромбоза със синдром на тромбоцитопения). 

Не е сигурно, че ваксините са предизвикали тези реакции 

От института посочват обаче, че страничните реакции са съобщени във времева, но не непременно в причинно-следствена връзка с ваксинациите. “Според актуалните данни, тежките странични ефекти са много редки и не променят положителното съотношение риск/полза от ваксините“. Toвa се казва в последния доклад на “Паул Ерлих”.

Много рядко при ваксинирани се отчита миокардит или перикардит. “Говорим за около 5 случая на 100 хиляди ваксинации”, казва кардиологът Томас Фойгтлендер. Но “тези, които не се ваксинират срещу Ковид-19, са изложени на много по-висок риск поради опасностите от тежко протичане на Ковид-19”, допълва той.

Докладът разглежда 15 смъртни случая, непосредствено след ваксинация срещу Covid-19. Според “Паул Ерлих”, в три от тях взаимовръзка с ваксинацията е възможна, в останалите “на база на актуалната информация” такава се изключва. 

Предизвиква ли ваксината на AstraZeneca тромбози? 

В началото на годината сериозна тревога предизвика информация за получаване на тромбози от пациенти, които са се ваксинирали. 

Според доклада за безопасност, 43 смъртни случая от тромбози са свързани с ваксинациите. Според „Паул Ерлих“, 29 от тях отговарят на критериите за тромбоза със синдром на тромбоцитопения. Всички те са при пациенти, ваксинирани с препаратите на AstraZeneca и Johnson & Johnson. AstraZeneca вече не се прилага в Германия, Johnson & Johnson не играя съществена роля във ваксинационната кампания.

Институтът Паул Ерлих в Ланген край Франкфурт/Майн
Институтът “Паул Ерлих” в Ланген край Франкфурт/Майн

Що се касае до алергиите, те бяха отчетени при всички ваксини, но изключително рядко – под 1 случай на 100 хиляди поставени дози. Същата стойност – под 1 случай на 100 хиляди души – бе отчетена и при появата на синдрома на Гилен-Баре – автоимунно заболяване на нервната система, отново при двете векторни ваксини. 

Няма информация за късни странични ефекти

Що се касае до дългосрочни последици, докладът заключва следното: „Загрижените граждани разбират под дългосрочните ефекти – често наричани и късни ефекти – странични ефекти, които се появяват много месеци или години след ваксинацията“, пишат учените от „Паул Ерлих“. “Тези опасения са неоправдани. Не сме запознати с такива късни странични ефекти от ваксините.”

Според последния доклад за безопасността, предполагаема смърт от ваксина е докладвана 1919 пъти. Но само в 78 отделни случая от института смятат за вероятна причинно-следствената връзка с ваксинациите.  

Сравнението на броя на регистрираните смъртни случаи със статистически очаквания брой смъртни случаи през същия период „не доведе до рисков сигнал за нито една от четирите ваксини срещу Ковид-19, използвани в Германия“, пише още в доклада на организацията.

Страничните ефекти от ваксините: кои от тях наистина съществуват

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции