<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=128106" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Новият шеф на...

Строителката на българския павилион в Дубай – с имоти за 14 милиона долара

05 Май 2022
0 502

Българката Ралица Димчева Иванова притежава общо 21 имота в Дубай на обща стойност над 14 милиона долара, съобщава Bird.bg. Разследващият сайт води от българска страна международното журналистическо разследване “Разкритията от Дубай”.

Близо 240 българи имат луксозни имоти в Дубай, разкри международно разследване

Бизнесдамата е бивша съпруга на ген. Явор Матеев, командир на съвместното Командване на специалните операции в Българската армия. Bird припомня, че в момента тя и синът ѝ Ален Матеев са представители в България на израелска фирма за киберсигурност, която продава шпионския софтуер “Пегас”. Tяхната фирма Indesign Global Limited е строила българския павилион в Дубай за Експо’2020 година срещу 905 000 лв., платени от държавата.

По случая имаше проверка на прокуратурата. Договорите се проверяват и от Агенцията за държавна финансова инспекция.

Ралица Иванова притежава четири вили, апартаменти и търговски площи в Дубай. Най-скъпи са две големи къщи – една с площ 642.24 кв. м, която е разположена на изкуствения остров “Палмата” и е оценена на 1.915 милиона долара. Втората вила е в района на Jumeirah Golf с площ 636.83 кв.м и цена 1.899 милиона долара.

Строителката на българския павилион в Дубай &#8211; с имоти за 14 милиона долара

Следва апартамент в най-високия небостъргач в света – Burj Halifa. Жилището има площ 418.65 кв.м и струва 1.248 милиона долара. В същата сграда има още пет по-малки апартамента собственост на Иванова. Според паспортните данни цялото това имущество има стойност над 14 милиона долара и е придобито след 2015 г.

Иванова има и право на постоянно пребиваване в ОАЕ.

В България Ралица Иванова е регистрирана като консултант по управление и стопанска дейност. Синът ѝ Ален Матеев има участие в няколко скромни фирми. Двамата обаче са известни в ИТ средите като представители на фирмата за киберсигурност, която продава шпионския софтуер “Пегас”.

Потърсен за коментар Явор Матеев каза, че от 20 години не живее с бившата си съпруга. И допълва, че няма идея с какво се занимава тя. Опитите да се свържат със самата Ралица Иванова и нейния син не са стигнали до получаване на обратна връзка, съобщава разследващият сайт.

Международното разследване #DubaiUncovered (“Разкритията от Дубай”) разкрива над 240 български граждани и пребиваващи у нас лица, които притежават имоти за над 160 милиона долара в Дубай. До момента са публикувани данните за имоти на майката на депутата Делян Пеевски, на строителният бос Велико Желев и на сестрата на зам.-главния прокурор Борислав Сарафов.

Строителката на българския павилион в Дубай с имоти за 14 милиона долара

Източник: Bird.bg

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции