<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=117625" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: МОН обмисля о...

Студенти получиха сметка за ток от 460 лева за стая в общежитие (видео)

03 Февруари 2022
0 19459

Студенти получиха сметка за ток от 460 лева за стая в общежитие.

Студенти от УНСС, настанени в общежитията на университета, са получили сметка за ток в стойност 153,90 на човек. Като се умножи по три, колкото са живущите във въпросната стая, сметката става 461,70 лв.

Заветното студентско общежитие: Мизерия, опашки и хлебарки

Потресаващо високата сметка не е някакво изключение. За последния месец сметките за ток над 300 лв. на стая са притеснително много.

Небитови потребители

Причината е, че студентските общежития се третират като небитови потребили на електроенергия. Студентите ползват ток на същата цена като бизнеса.

Студенти получиха сметка за ток от 460 лева за стая в общежитие
БНТ

Даниел Парушев, председател на Националното представителство на студентските съвети, заяви, че вече са договорени мерки за компенсации с Министерството на енергетиката.

Студентите следва да получат същите компенсации като бизнеса за декември и януари.

Директорът на общежитията на СУ отговаря за хаоса около тях

Нима квартирите в столицата са по-евтини от общежития?

Живущите на общежитие ще трябва да платят сметките си, а следващия месец се очаква фактурите им да са значително по-ниски. Ще се приспаднат сумите от компенсации за двата месеца.

Националното представителство на студентските съвети са получили уверение от министъра на образованието, че през юли ще бъде сключен дългосрочен договор за доставка на електроенергия с фиксирани цени.

Кой е отговорен за мизерията в общежитията и неволите на студентите покрай настанителната кампания?

Пред БНТ студенти заявиха, че излиза по-изгодно да са под наем в “Студентски град”, отколкото на общежитие, което по принцип има за цел финансово облекчение.

Ако не се вземат бързи мерки и сметките за ток на студентите продължат да бъдат толкова високи, много от тях ще трябва да напуснат общежитията си. Възобновяването на присъствено обучение би значело, че много от кандидат-висшистите може да не успят да завършат образованието си.

Мизерия и ремонти в студентските общежития на Софийски университет

Общежитията би трябвало да дават възможност на младежите да не се притесняват за наем и сметки. Вместо това се превърнаха във финансово бреме.

Студенти получиха сметка за ток от 460 лева за стая в общежитие

Източник: БНТ

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции