<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=115446" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Отложиха дел...

“Суджукгейт” стигна до Върховния касационен съд

17 Януари 2022
0 598

Делото, известно като “Суджукгейт”, стигна до Върховния касационен съд (ВКС), предава Dir.bg.

Първото заседание ще се проведе на 24 януари. То е образувано по протест и жалби от подсъдимия Живко Мартинов, защитниците му и частния обвинител и граждански ищец Антон Проданов срещу решението от 5 октомври 2021 г. на Апелативния специализиран наказателен съд, съобщиха от пресцентъра на съда.

„Суджукгейт“: 2 години условно за бившия депутат Живко Мартинов (снимки)

Специализираният съд призна Мартинов за виновен в това, че в периода от февруари до ноември 2011 г., с цел да набави за себе си имотна облага, принудил Проданов чрез заплашване, изразяващо се в отправяне на закани, да извърши нещо противно на волята му. А именно да му предостави един тон суров суджук на стойност 8870 лв., с това си действие той му е причинил имуществени вреди в размер на 7070 лв.

"Суджукгейт" стигна до Върховния касационен съд
Булфото

Подсъдимият получи условна присъда от 2 години, като беше оправдан за това да е принудил Проданов да предостави 30 кг филе “Елена” на стойност 230,40 лв. и 30 кг телешка пастърма на стойност 407,40 лв. Апелативният спецсъд измени присъдата, като отмени оправдателната й част.

В жалбата до ВКС подсъдимият и адвокатите му настояват за оправдателна присъда, намаляване на наказанието или отмяна на решението на Апелативният спецсъд и връщане на делото. Те посочват още, че по делото са били допуснати съществени нарушения на процесуалните правила, нарушения на материалния закон и явна несправедливост на наложеното наказание.

Частният обвинител и граждански ищец по делото настоява за отмяна на присъдата в оправдателната ѝ част, увеличаване на наказанието, както и да бъде уважен гражданският иск срещу подсъдимия.

“Суджукгейт” стигна до Върховния касационен съд

Източник: Dir.bg

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции