<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=98446" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Задържаха мъ...

Съкратената книга на Петър Илиев се представя като оригинала от 2015 г.

04 Септември 2021
0 3235

Съкратената книга на Петър Илиев се представя като оригинала от 2015 г., съобщава Дневник.

В началото на седмицата юридическата фейсбук общност “Правна лудост” разкри, че проблемната монография, която е обект на проверка за плагиатство, вече има втора версия от 618 страници – с 80 страници по-тънка от първоначалната (издадената през 2015г. от “Нова звезда” е с обем от 698 страници).

След обвиненията в плагиатство книгата на Петър Илиев излиза с 80 страници по-малко

Във видеото ви припомняме най-ярките моменти от скандалното интервю на Петър Илиев.
Съкратената книга на Петър Илиев се представя като оригинала от 2015 г.

Съкратеният вариант е предаден и в Етичната комисия на Софийския университет, която се занимава от средата на август с казуса има ли съвпадения межу оригинала на книгата на Илиев и защитената през 2008 г. докторска дисертация на доц. д-р Наталия Киселова “Парламентарен контрол”.

Комисията обаче разполага с екземпляри и от двата варианта (този от 698 и този от 618 страници).

Съдиятa пo aдминиcтpaтивнo пpaвo в София Bacил Πeтpoв също потвърди за оригинала от преди шест години, който е в по-големия обем. Той обяви публично, че e изпpaтил нa Eтичнaтa ĸoмиcия личния си eĸзeмпляp от ĸнигaтa на Петър Илиев. Тя е в oбeм от 697 cтpaници (разликата идва, че някои броят и последната празна страница, а на други – не).

Още една бройка от съкратения вариант в Националната библиотека

От Националната библиотека “Кирил и Методий” съобщиха, че издателството вече е предало в отдел “Депозит” два броя от книгата. Доскоро в библиотеката нямаше нито един екземпляр от нея, въпреки че има подобно законово изискване.

“Дневник” научи, че през 2016 г. на “Нова звезда” е съставен констативен протокол за липса на депозирани екземпляри от “Компетенцията на Народното събрание”, но въпреки това книги не са получени.

На 13 август – няколко дни след началото на проверката срещу Илиев в Софийския университет, е занесен само един екземпляр. Обемът му е от 618 страници, тоест съкратен. От издателството го депозирали като оригинален от 2015 г., въпреки че кеширана версия в “Гугъл” пази информация от продажбата на книгата както на страницата на “Нова звезда”, така и на големите електронни книготърговци “Озон” и “Стор.бг” и там се вижда ясно, че книгата е от 698 страници.

Тази седмица, след медийните публикации, че се е появил нов вариант на изданието, от “Нова звезда” са занесли втора бройка в националната библиотека. Тя отново е в редуциран обем, като отново се декларирали, че това е оригиналът.

“Дневник” потърси издателството за обяснение, но оттам отказаха да говорят. Три дни по-рано сътрудничка на “Нова звезда” обясни, че в издателството не са печатали наново книгата, а са получили няколко броя от по-тънкия й вариант от автора. “Не знам откъде ги е взел”, каза служителката. “Клуб Z” пък цитира издателството, че авторът искал да “поправи грешката”.

Двата варианта са в Етичната комисия

С редуциран екземпляр от 618 страници разполага и деканът на юридическия факултет на СУ Даниел Вълчев. На въпрос на “Дневник” откъде я има той отговори, че я е получил от автора с обяснението, че това била книгата от 2015 г.

Съкратеният вариант е предаден и в Етичната комисия. Там обаче разполагат и с издадената преди шест години книга от 698 страници.

Всички, които имат първоначалния вариант на книгата от 698 страници, го притежават още от 2015 г. От Националния институт на правосъдието казаха, че са купили книгата с обем 697 страници през 2015 г. от книжарницата на “Нова Звезда” в Съюза на юристите в София. Те разполагат с платежен документ за това, който е с конкретната дата.

“Дневник” очаква отговор и от библиотеката на Конгреса на САЩ, където книгата е налична в пълния си обем. От Националната библиотека заявиха, че не са я предоставили по договора си за книгообмен. Те не разполагали досега с екземпляр от изданието. Това според тях означава, че авторът или издателството са изпратили “Компетенцията на Народното събрание” в престижната библиотека. Тя освен че посочва, че страниците са 697, дава достъп и до съдържанието, в което библиографията започва на 657 страница. В редуцирания вариант, лансиран за оригинален, такава страница не съществува.

Личен екземпляр на съдия в пълен обем за Етичната комисия

Юридическият сайт “Де факто” съобщи в петък, че съдиятa пo aдминиcтpaтивнo пpaвo в София Bacил Πeтpoв e изпpaтил нa Eтичнaтa ĸoмиcия личния си eĸзeмпляp от ĸнигaтa в по-големия обем.

Съдия Васил Петров сочи като доказателство свой имейл от 2015 г., когато си е купил книгата и тя е била с обем 697 страници.
Съдия Васил Петров сочи като доказателство свой имейл от 2015 г., когато си е купил книгата и тя е била с обем 697 страници.

“Cлeдя paзвитиeтo нa cлyчaя c интepec и любoпитcтвo. Рaзпoлaгaм c eĸзeмпляp oт paбoтaтa нa д-p Πeтъp Илиeв, зa ĸoятo ce твъpди в мeдиитe, чe e изтeглeнa oт пeчaт и нeoтĸpивaeмa”. Това зaявявa юpиcтът пред “Де факто”.

В имeйл дo комисията тoй пocoчвa: “Πpeдocтaвям cвoя eĸзeмпляp oт ĸнигaтa нa д-p Πeтъp Илиeв в oбeм нa 697 cтp. (пocлeднaтa 698-a cтp. e ocтaвeнa пpaзнa), ĸaтo пoдпиcвaм ĸнигaтa нa c. 1 и cлaгaм cвoй пapaф нa c. 101, 201, 301, 401, 501, 601. Moля, cлeд oтпaдaнe нa нyждaтa oт нeгo, дa ми въpнeтe eĸзeмпляpa”. Съдия Петров е приложил и копие от свой имeйл oт 5 юни 2015 г., от който се вижда, че тогава книгата е била в пълния си обем.

Съдията заявява още, че e гoтoв личнo дa cвидeтeлcтвa пpeд ĸoмиcиятa зa пpидoбивaнeтo нa ĸнигaтa и вĸлювaнeтo й в библиoгpaфcĸи oпиc в имeйл нa 5 юни 2015 г. cyтpинтa. “Toвa oзнaчaвa, чe нaй-ĸъcнo в дeня пpeди тoвa cъм ĸyпил ĸнигaтa oт няĸoя ĸнижapницa в Coфия и тя e билa нaличнa зa пpoдaжбa имeннo в oбeмa oт 697 cтp. – виднo oт пpилoжeнaтa oт мeн paзпeчaтĸa oт имeйл”, ĸaзвa той.

Книгата е налична и в електронните каталози на множество библиотеки

Сред тях и тази на Конгреса на САЩ, на Висшия адвокатски съвет, Нов български университет,/ Националния институт на правосъдието. Там е посочено, че обемът й е 697 или 698 страници. Разликата идва, че на някои места броят и последната празна страница, а на други – не.

Ето някои от тях:

Съкратената книга на Петър Илиев се представя като оригинала от 2015 г.
Съдържанието на книгата може да се види както в американската, така и в българските библиотеки.
Съдържанието на книгата може да се види както в американската, така и в българските библиотеки.
Съкратената книга на Петър Илиев се представя като оригинала от 2015 г.
Съкратената книга на Петър Илиев се представя като оригинала от 2015 г.
Съкратената книга на Петър Илиев се представя като оригинала от 2015 г.
Доскоро това (горната част на снимката) беше информацията за книгата на страницата на издателство "Нова звезда". Броят на страниците вече е поправен.
Доскоро това (горната част на снимката) беше информацията за книгата на страницата на издателство “Нова звезда”. Броят на страниците вече е поправен.

Съкратената книга на Петър Илиев се представя като оригинала от 2015 г.

Източник: Дневник

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции