<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=117209" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Таекуондист ...

Сваляне на имунитета на Пеевски поиска ГДБОП

01 Февруари 2022
0 1956

Проверка на ГДБОП срещу Делян Пеевски е стигнала до извода, че има съмнения за извършени престъпления. Така ГДБОП поиска сваляне имунитета на Пеевски. Целта е да има пълноценно разследване, съобщава в. “Сега”.

Председателят на НС не знае как Пеевски получава заплатата си

Сваляне на имунитета на Пеевски поиска ГДБОП

ГДБОП е изпратила преписката на Специализираната прокуратура. Полицията бе сезирана срещу Пеевски от гражданското сдружение БОЕЦ в началото на януари.

Процедурата за сваляне на депутатски имунитет започва с предложение на наблюдаващия прокурор до главния прокурор Иван Гешев. Той трябва да изпрати мотивирано предложение до Народното събрание. Имунитетът се сваля с гласуване и постигане на обикновено мнозинство. Депутатът може да декларира, че се отказва от имунитета си за този конкретен случай.

“Представили сме данни за извършените от Пеевски сделки през последните години, чрез които придобива активи за десетки милиони. Няма яснота за произхода на средствата. От собственик на стар “Опел” за няколко седмици в края на 2015 г. и началото на 2016 г. Пеевски се превърна в мултимилионер и то официално. Без да е ясен произходът на средствата му”, се казваше в коментара на БОЕЦ преди внасянето на сигнала срещу Пеевски.

Организацията обяснява, че веднъж вече са сезирали прокуратурата по темата, но държавното обвинение е отказало да бъде образувано разследване. През миналата година стана ясно, че Пеевски е един от най-проверяваните политици и бизнесмени в страна. Над 10 прокурорски проверки са достигнали до извода, че той не е вършил нищо нередно.

БОЕЦ настоява да бъде извършена проверка и за произхода на средствата, с които Пеевски е закупил имотите, станали обект на продажба през последните няколко месеца на 2021 г. и началото на 2022 г.

През миналия юни САЩ наложиха санкции за корупция на Делян Пеевски, Васил Божков и Илко Желязков по силата на глобалния закон “Магнитски“. Прокуратурата започна проверка и по този повод.

Сваляне на имунитета на Пеевски поиска ГДБОП

Източник: в. “Сега”

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции