<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=152325" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Зимата ще зас...

СЗО алармира за глобална заплаха от морбили

24 Ноември 2022
0 131

СЗО алармира за глобална заплаха от морбили. Причината е спадът във ваксинациите и отслабеното наблюдение на болестта, вследствие на пандемията от Covid-19. Освен Световната здравна организация, американските Центрове за контрол и профилактика на заболяванията предупредиха за същото.

Морбили е един от най-силно заразните човешки вируси, но е и почти напълно предотвратим чрез ваксинация. За да се избегнат взривове на заразата сред населението обаче, е необходимо поне 95% ваксинационно покритие.

СЗО алармира за глобална заплаха от морбили
iStock

През 2021 г. рекорден брой деца – близо 40 милиона, са пропуснали имунизацията срещу дребната шарка. Според съвместен доклад на СЗО и американските центрове, причината са точно ограниченията заради пандемията.

Безпрецедентна епидемия от морбили опустошава Самоа, обявено е извънредно положение

Патрик О’Конъл, ръководител на екипа по морбили в СЗО, заяви пред Reuters, че все още няма драстично увеличение в случаите, но сега е времето да се действа.

“На кръстопът сме”, каза той. “Предстоят 12-24 месеца на предизвикателства в опитите да ограничим разпространението”.

СЗО алармира за глобална заплаха от морбили
iStock

Комбинация от фактори като мерките за социална дистанция и цикличната природа на морбили може да обясни защо все още няма взрив на заразата, независимо от увеличаващите се имунизационни пропуски. Но по думите на О’Конъл това бързо може да се промени, тъй като болестта е силно заразна.

Заболелите от морбили продължават да се увеличават по целия свят

СЗО вече отчита ръст на значимите огнища на болестта от началото на 2022 г., увеличили се от 19 до почти 30 през септември. Той добави, че е особено разтревожен за части от субсахарска Африка.

СЗО алармира за глобална заплаха от морбили

Видео: YouTube/Osmosis

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции