<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=106214" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Стотици конс...

Талибаните забраниха ползването на чужда валута в Афганистан

03 Ноември 2021
0 340

Талибаните забраниха ползването на чужда валута в Афганистан, съобщава BBC.

“Икономическата ситуация и националните интереси в страната изискват всички афганистанци да използват афганистанска валута при всички търговски дейности.” Това заявиха във вторник управляващите в Афганистан със съобщение, разпространено до медиите.

Така талибаните въведоха пълна забрана за използване на чуждестранна валута в страната.

Талибаните забраниха ползването на чужда валута в Афганистан
Стопкадър: WION

На пазарите в Афганистан е широко разпространено използването на щатски долари, а граничните райони използват валутата на съседни страни като Пакистан за търговски цели.

“Ислямското емирство инструктира всички граждани, собственици на магазини, търговци, бизнесмени и широката общественост занапред да извършват всички транзакции в афгани и стриктно да се въздържат от използване на чуждестранна валута”, каза говорителят на талибаните Забихула Муджахид в изявление, публикувано онлайн. “Всеки, който наруши тази заповед, ще бъде изправен пред съдебен иск”, се казва в изявлението.

“Използването на чуждестранни валути има негативни последици върху икономиката на страната”, каза говорителят.

Има ли пари Афганистан: колко е зле положението

Федералният резерв и централните банки в Европа замрази милиарди долари задгранични активи на Афганистан, след като талибаните завзеха властта през август.

“Вярваме, че е от съществено значение да запазим нашите санкции срещу талибаните, но в същото време да намерим начини за легитимна хуманитарна помощ, за да стигне до афганистанския народ. Точно това правим”, каза заместник-министърът на финансите на Съединените щати Уоли Адейемо пред Банков комитет на Сената на САЩ миналия месец, цитиран от BBC.

Талибаните призоваха за освобождаване на активите на Афганистан, които се държат в чужбина, тъй като нацията е изправена пред сериозна финансова криза. Без тези резерви централната банка се бори да поддържа потоците от долари в икономиката.

“Ислямско емирство Афганистан”: новата държава на талибаните ще е различна от всичко досега

По-рано тази година Международният валутен фонд (МВФ) заяви, че Афганистан вече няма да има достъп до своите ресурси. Световната банка също спря финансирането на проекти в страната.

Миналия месец МВФ предупреди, че икономиката на страната може да се свие с 30% тази година, тласкайки милиони в бедност и причинявайки хуманитарна криза.

90% от афганистанците нямат достатъчно храна: новият живот при талибаните

Фондът също така заяви, че икономическите проблеми на Афганистан могат да подхранят бежанската криза, която да засегне съседните страни, Турция и Европа.

Страната също страда от тежка суша, която съсипа голяма част от реколтата от пшеница и доведе до покачване на цените.

Талибаните забраниха ползването на чужда валута в Афганистан
Стопкадър: WION

Световната организация по прехраната на ООН предупреди, че милиони афганистанци могат да се сблъскат с глад поради комбинация от суша, конфликти и Covid-19.

Въпреки че западните сили заявиха, че искат да избегнат хуманитарна катастрофа в Афганистан. Те отказват да признаят официално правителството на талибаните.

Може ли да се спазва забраната

Джума Хан, професор по икономика в университета Бахтар, коментира, че ​​ходът на управляващите може потенциално да повиши афганистанската валута в краткосрочен план, както и да позволи на талибаните да купуват и спестяват повече долари в момент, когато американската валута в страната се изчерпва.

Отделно от това афганистанската централна банка в сряда удвои седмичния лимит за теглене до 400 долара или 30 000 афгана, за да облекчи кризата с парите в брой. тази стъпка може да накара местните жители да се втурнат да обменят своите наличности в щатски долари в националната валута.

Талибаните забраниха ползването на чужда валута в Афганистан
Стопкадър: WION

Зелените пари са предпочитани пред местните афгани, за да се плаща с тях за вносни стоки и услуги, както и за големи транзакции, като например закупуване на жилище или заплащане на обучение в частно училище. По-важно е, че забраната може да усложни и хуманитарната помощ от чужбина, която ще бъде от решаващо значение за страната с наближаването на суровата зима.

“Светът наля милиарди щатски долари в страната под формата на помощи за последните двадесет години и не е ясно как ще става това в бъдеще, след като афганистанската валута е единствената разрешена валута”, каза Хан.

Източник: BBC, Dir.bg

Кадри: WION

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции