<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=133862" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Германски ми...

Търсеният проф. Пламен Моллов отрича да се крие от антикорупционната комисия

15 Юни 2022
0 272

Търсеният проф. Пламен Моллов отрича да се крие от антикорупционната комисия, пише Dir.bg.

Депутати от антикорупционната комисия в парламента поискаха МВР да съдейства Пламен Моллов да дойде в комисията и да разкаже предлагал ли е подкуп на настоящия директор на Агенцията по безопасност на храните Христо Даскалов. На 14 юни Моллов не се яви на планираното изслушване в комисията.

Пламен Моллов определи като фалшива новина замесването му в запис за предлагане на подкуп

Търсеният проф. Пламен Моллов отрича да се крие от антикорупционната комисия

Председателят на комисията Михал Камбарев от “Продължаваме Промяната” заяви, че комисията ще използва всички инструменти, за да направи това изслушване.

На следващия ден пред БНТ бившият шеф на БАБХ обясни, че търпеливо е изчакал, за да установи докъде ще стигне тази кампания. Моллов изрази мнение, че са минати всякакви граници.

“Не съм се крил – напълно съм изумен, че цялата държавна машина е впрегната срещу един нормален човек.

По отношение на изслушването в антикорупционната комисия – тази сутрин говорих с нейния председател, беше спокоен и уважителен разговор, в който изясних личните причини, по които нямаше как да присъствам вчера на заседанието и изразих моята пълна готовност следващата седмица след понеделник, който и ден и час посочат, да се явя пред комисията и да кажа всичко, което мога да кажа”, обясни проф. Моллов.

Във връзка с това дали е оказвал натиск върху шефа на БАБХ проф. Христо Даскалов, Моллов отговори, че много внушения, обвинения и квалификации са били направени в последните дни спрямо него.

“Това е един опит за политическа публична дискредитация, който има за цел да отклони вниманието от това, че управляващите влизат от криза в криза и не могат да се справят. Аз съм много удобна мишена.”

На въпрос дали е предложил подкуп на Христо Даскалов, Моллов отговори, че “вече има досъдебно производство и специализираните органи ще установят истината”. „Поводът да се срещна с Христо Даскалов беше идеята ми да организираме обучение на служителите в БАБХ“, твърди Моллов.

Той бе категоричен, че пари не е носил, а фактите по случая са обект на следствена тайна, която не може да разкрива.

Във връзка с конфликта около лабораторията за контрол на вноса на стоки през ГКПП “Капитан Андреево”, Моллов, отбеляза, че изнасянето на услуги към частни оператори се практикува в целия ЕС. И даде пример с министерството на транспорта и летището, където има частни оператори.

“Държавността на “Капитан Андреево” никога не е изчезвала. Там, целият контрол минава през служители на Гранична полиция, на Митници, на БАБХ. Лабораторията е просто един изпълнител”, обясни Моллов. На въпрос дали печалбата е била 5000 лева на час, той заяви, че това може да се каже, след като бъде направен анализ.

Числата, които чух в медийни публикации, нямат нищо общо с това, което аз си представям. Нямам точна информация, но тарифите за контрола и анализите се определят от МС с постановление, така че държавата или си свършва работата докрай, или не.

Проф. Моллов заяви, че не е разговарял за фирмата с директора на БАБХ проф. Христо Даскалов, а за негови притеснения относно ангажираността му в работата в агенцията.

Той коментира и въпроса дали фирмата на границата има нещо общо със сочения за “подземен бос” Христофорос Аманатидис – Таки.

“Всяко твърдение може да бъде вярно или невярно. Аз не мога да кажа.”

Моллов отказа да каже реален ли е записът от разговора му с проф. Даскалов, като се аргументира с воденото досъдебно производство, “което не позволява конкретни внушения и факти да се коментират”.

„Онова, което може да се случи в антикорупционната комисия, има две теми. Първата е внушенията, които изискват специализираните органи да се произнесат дали твърденията са верни или не. Втората е професионалният разговор, който си мисля, че ще бъде по-удачен в комисията по земеделие“, смята Моллов.

Източник: Dir.bg

Търсеният проф. Пламен Моллов отрича да се крие от антикорупционната комисия

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции