<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=118909" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Как различни...

Те са женени от 91 години и още се обичат (видео)

14 Февруари 2022
0 1656

Те са женени от 91 години и още се обичат. Това са Закарая и Шама, чиято история беше представена от BBC.

Как различните поколения виждат любовта (РЕПОРТАЖ)

Те са женени от 91 години и още се обичат (видео)

“Запомнете – това е първата и последната жена, за която съм се оженил. Никога не съм я гонил от вкъщи.” Това казва Закарая. И двамата са родени в Йемен и никак не са имали лек живот.

“Израснахме като сираци. Той нямаше майка, аз също”, спомня си Шама. В Йемен сираците често били омъжвани рано за да останат част от еврейското общество. В деня на сватбата им Шама е едва на 10, а Закарая – на 12 години.

“Животът ни не вървеше по мед и масло. Страдахме. Няма по-лошо страдание от това, което сме изпитали. Няма”, казва Шама. Двамата се справят с живота сами. “Нямахме къща. Чистехме плевнята на магарето и спяхме там, живеехме там.”

През 1948 година те напускат Йемен, бягайки от антисемистките настроения и бедността, и се заселват в Израел. Там те стават родители на 11 деца.

“Едно, две, три… вече не мога да си спомня колко бяха. Много са”, шегува се Закарая. Сега те са баба и дядо на 64 внуци и правнуци.

Закарая има много време да мисли какво стои в остовата на един щастлив брак.

“Каква е тайната… Бог ми я прати, а аз имах късмета да я спечеля”, казва той. “Много жени идваха при мен, като кози при козел, но аз не избрах нито една от тях.”

“Заедно сме от много години без да се караме. Щастливи сме да прекарваме времето си заедно”, казва Шама.

“Бог ни пазеше пред цялото време и ни позволи двамата с Шама да умрем заедно”, допълва Закарая.

Те са женени от 91 години и още се обичат (видео)

Източник: Днес

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции