<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=89076" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Граймс се озо...

Tesla спря продажбите си с биткойни, нов туит на Мъск срина цената на криптовалутата

13 Май 2021
0 1907

Компанията Tesla е спряла плащанията с биткойни срещу продаваните от нея автомобили заради огромната консумация на въглеродна енергия, използвана при добиването на най-влиятелната криптовалута. Това обяви главният изпълнителен директор Илон Мъск в Twitter, цитиран от The Verge.

Новината идва съвсем скоро, след като милиардерът-изобретател започна кампанията по плащания с биткойн в края на месец април.

Вече можете да си купите Tesla с биткойни. Вижте за колко!

Мъск обяви още, че Tesla ще спре продажбата на натрупаните авоари в популярната криптовалута, оценени на 1,5 милиарда долара, част от които компанията вече пусна в продажба през първото тримесечие на годината.

Tesla продаде 10% от биткойните си за $101 милиона, за да провери ликвидността на криптовалутата

“Криптовалутата е добра идея на много нива и ние вярваме, че пред нея се открива широк хоризонт в бъдеще, но това не бива да бъде за сметка на замърсяването на околната среда”, написа Мъск в любимата си социална мрежа.

Според една оценка биткойнът изразходва толкова електроенергия годишно, колкото цяла Нидерландия. Всичката тази енергия идва с огромен въглероден отпечатък. И няма просто решение, защото блокчейнът, върху който е изградена криптовалутата, е умишлено енергийно неефективен. Това се сблъсква с мисията на Тесла да „ускори прехода на света към устойчива енергия“.

Мъск също е пуснал друга криптовалута, Dogecoin, в която Тесла не е инвестирала досега. Мъск я нарече Dogecoin и е замислена като шега за осмиване на биткойн, любимата му криптовалута и „криптовалутата на хората“.

Илон Мъск разкри, че страда от синдрома на Аспергер (видео)

Стойността на криптовалутата спадна, след като Мъск я нарече „шум“ в Saturday Night Live. Стойността на биткойните също е спаднала с около 4 процента след днешния туит на Мъск, до 52 593,46 долара в 18:21 ч. ET от 54 829,14 долара в 18:06, според Coindesk.

Източник: The Verge, Twitter

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции