<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=152291" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Заплахи към а...

ТЕЦ “Марица 3” ще заработи отново през 2023 г.

24 Ноември 2022
0 136

ТЕЦ “Марица 3” ще заработи отново през 2023 г., заяви юрисконсулта на предприятието, Юлиян Семерджиев, в ефира на НОВА.

Припомняме, че ТЕЦ “Марица 3” многократно бе затварян поради неспазване на екологичните норми. В продължение на години то беше една от основните причини за мръсния въздух в Димитровград. В момента предприятието не функционира поради риск от санкции от страна на Европа.

Спряха мощностите на ТЕЦ “Марица 3” заради замърсяване

Според юрисконсулта на ТЕЦ “Марица 3” предприятието е модернизирано спрямо нормите на ЕС

“Изпълнили сме мерките за новото разрешително, само ако поискаме да работим, ще бъдем включени в енергийната система. Изчакваме да изтече годината, за да не нагнетяваме напрежението. През януари всички ще се убедят, че централата работи по-добре”. Това заяви Юлиян Семерджиев.

Според него ТЕЦ “Марица 3” не е водещата причина за замърсения въздух на Димитровград.

“Оказват влияние много други фактор освен ТЕЦ-а.”, заяви той. “Спирането на производството на ток чрез въглища ще доведе до безпрецедентна енергийна криза у нас. Както е предвидено, трябва да бъде закрита 76% от въглищната енергетика. Срещу нищожна сума продаваме енергийната си независимост. 50% от тока у нас е от въглищни централи. Около 100 000 човека ще трябва да се преквалифицират, за да не останат без работа.”

ТЕЦ “Марица 3” вече е заплаха за цялата електроенергийна система (видео)

Юрисконсултът заяви, че замърсяванията били само претекст за манипулация на обществото.

“Целта е да се прокарат други интереси. Само тази година в бюджета са влезли 3,2 млрд. от износ на електричество.”

ТЕЦ &#8220;Марица 3&#8221; ще заработи отново през 2023 г.
NovaNews/стоп кадър
Борислав Сандов изрази съмнение, че фактите действително са такива

В същото време бившият министър на околната среда и водите, Борислав Сандов, се появи в ефира на НОВА, за да обори това твърдение.

“Когато ТЕЦ “Марица 3″ не работи, няма замърсяване със серен диоксид. С 40% трябва да бъдат намалени емисиите въглероден диоксид до 2026 г. Това може да стане, ако въглищните централи не работят на пълен капацитет или ако работят през технологии, улавящи емисиите и превръщащи ги в други продукти. По всяка вероятност ЕК ще ни санкционира за замърсяване.” Това каза той в “Твоят ден”.

Сандов: Шефът на РИОСВ-Хасково е бил заплашен, за да пусне ТЕЦ „Марица 3“ (видео)

ТЕЦ &#8220;Марица 3&#8221; ще заработи отново през 2023 г.
NovaNews/стоп кадър

Според него ТЕЦ “Марица 3” не е положила нужните усилия, за да модернизира технологиите си в съответствие с нормите.

“Преди три дни ВАС реши, че старото им разрешително е изтекло. Поради тази причина ТЕЦ-ът трябва да работи по още по-високи норми според заложеното в новото им разрешително. Сумарно взетите всички ангажирани в добива на въглища и в ТЕЦ-овете са в пъти по-малко от 100 000”, заяви той. Сандов категорично отхвърли сценария, в който България минава в режим на тока при затваряне на въглищните централи.

Бившият министър на околната среда и водите постави под съмнение фактическата модернизация на ТЕЦ-а.

“ЕК вече може да стартира второ наказателно дело за замърсяване, след като се установи такова и в Гълъбово. Преминали сме критичните норми и можем да бъдем санкционирани.”.

Видео: “Твоят ден”, NovaNews

ТЕЦ “Марица 3” ще заработи отново през 2023 г.

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции